Пішов з життя французький письменник Мішель Турньє

На 91 році життя помер французький письменник Мішель Турньє. Повідомлення про це було поширене виданням Le Monde.
Турньє був одним з найвидатніших французьких письменників ХХ століття. Письменник помер у селі Шуазі, в якій прожив останні 50 років свого життя. Турньє народився у 1924 році в Парижі. Він вивчав філософію в Сорбонні та Тюбінгенському університеті, в кінці 1940-х в паризькому Музеї людини займався етнографією під керівництвом Клода Леві-Стросса. Працював журналістом і перекладачем на “Радіо Франс”, співпрацював з газетами Le Monde і Figaro, пише Дзеркало тижня.
У 1967 році вийшов перший роман Турньє, “П’ятниця, або Тихоокеанський лімб”, натхненний “Робінзоном Крузо” Даніеля Дефо. Він приніс письменнику Велику премію Французької академії. За роман “Вільшаний король”, що вийшов у 1970 році, Турньє отримав Гонкурівську премію.
Роман був виданий тиражем чотири мільйони примірників, в 1996 році Фолькер Шлендорф поставив за ним фільм, головну роль в якому виконав Джон Малкович. Турньє став автором дев’яти романів, а також повістей, алегоричних притч, казок та оповідань. З 1972 року він був членом Гонкурівської академії, а з 1997 – почесним доктором Лондонського університету.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал