Під «Джокондою» да Вінчі знайшли прихований ескіз

Французький дослідник Паскаль Котт виявив прихований ескіз на картині Леонардо да Вінчі «Джоконда». Малюнок свідчить про те, що спочатку художник мав намір зафіксувати дівчину в іншій позі. Про це повідомляє портал Artnet News.

Своє дослідження вчений почав ще в 2004 році, зробивши знімок картини за допомогою інфрачервоного світла. Він допоміг виявити під шаром фарби раніше приховані елементи.

Так, з’ясувалося, що під картиною за допомогою деревного вугілля і трафарету з отворами був зроблений начерк. Сліди ескізу можна виявити на голові і руках дівчини. Вони свідчать про те, що спочатку да Вінчі хотів зобразити Мону Лізу впівоберта і повернуту вбік. Однак потім він вирішив «розгорнути» портрет до глядачів.

Крім того, на волоссі дівчини помітний слід від шпильки. Така прикраса не властива для Флоренції того часу. Вчений припустив, що таким чином художник хотів передати образ якоїсь богині.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.