Перший у світі робот-художник Ai-Da готується до нової художньої виставки в Лондоні

У травні в Лондоні, у Музеї дизайну, відкриється виставка робота Аі-Да “Self Portraits”, на якій представить три масштабні автопортрети, які робот малював, дивлячись на себе в дзеркало. Як інформує suspilne.media, про це повідомляється на сайті Музею.

До експозиції виставки входить 3 великих автопортрети, які робот малював, дивлячись на себе в дзеркало. Аі-Да — складна “особистість”, в яку завантажили широкий спектр різноманітних програм штучного інтелекту та робототехніки, а також її вчать відтворювати людську поведінку.

Першого в світі робота-художника назвали Аі-Да на честь математика 19 століття Ади Лавлейс, яка вважається першим програмістом в історії. За словами творців, робот здатен малювати реальних людей за допомоги камери в очах і олівця в руці.

Аі-Да “дивиться” в дзеркало інтегрованими в її очі камерами, і за допомоги програм-алгоритмів перетворює побачене у координати. Рука робота-митця вираховує віртуальний маршрут пензля на папері та інтерпретує отримані координати для створення твору мистецтва.

Втім завдання Ai-Da набагато ширше, ніж просто імітація художника-людини. Ai-Da є проєктом етичного мистецтва, покликаного підкреслити корисні й творчі можливості використання штучного інтелекту в сучасному мистецтві, одночасно надаючи засіб для вивчення багатогранних проблем, з якими він стикається останнім часом.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Команда дослідників та науковців, які керують проєктом, погоджуються, що за даними експерименту можна з легкістю помітити — різниця між поведінкою та можливостями роботів і людини дедалі скорочується, тому в подальших проєктів все ретельніше потрібно прописувати ліміт можливостей робототехніки.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.