Переможець конкурсу «Гранослов» презентує свою збірку у Вінниці

 
«Шепіт», «Мелодія» та «Тиша» гармонійно помістилися у поетичній збірці переможця конкурсу «Гранослов» Сергія Шкабари, яку він вперше презентує у Вінниці. 
Вінниця — перше місто, в якому Сергій презентує збірку, адже вважає, що саме це місто сформувало його, як поета.
Про це повідомляє Vежа
Вінниця — перше місто, в якому Сергій презентує збірку, адже вважає, що саме це місто сформувало його, як поета.

У Вінниці мешкають мої батьки, учителі й наставники, вінницькі пейзажі і люди так чи інакше наповнюють добру половину сторінок моєї книжки. Відчуваю обов’язок перед цим містом, яке й досі залишається для мене домівкою, – розповів поет.

«Проміння всередині флейти» – це метафора з улюбленого вірша Сергія Шкабари. До збірки увійшли 60 текстів, скомпоновані у три розділи: «Шепіт», «Мелодія» та «Тиша». Цією структурою автор простежує, як виникає і формується голос, як він починає звучати, перетворюється на музику, а згодом затихає, бо осмислене мовчання – найбільш глибоке і промовисте.

В одному з моїх віршів є такі рядки: “Очерет прокидається, сонце по стеблах тече, як проміння всередині флейти, як дихання Бога”. Це метафора, за якою можна побачити і життєдайну енергію, і осяяння, і поезію як спосіб існування, особливий світогляд. Я дуже люблю звучання флейти у піснях гурту “Сплін”, Сергія Бабкіна. Мені здається, це один із найпоетичніших музичних інструментів – багато авторів використовують флейту як метафору. Згадаймо хоча б есей Лишеги “Флейта землі і флейта неба”, – додає Сергій.

У поезії молодого автора можна знайти багато Вінниці. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав про те, що велика частина віршів у збірці «вінницькі».

Це можна відчути на рівні образів і ландшафтів. Коли я пишу про “трамвайні вагони, заповнені людом і птаством”, не можу уявити жодного іншого міста. Чи про гілля дерев, яке перев’язали скотчем – ніде такого більше не бачив. І Південний Буг тут часто зустрічається, але я завжди уникав конкретики – певно, хотів забезпечити своїм віршам ширший контекст. Тобто ці вінницькі елементи дуже інтимні, але сподіваюся, впізнавані бодай через ритміку і настрій, – ділиться враженнями поет.

Літературознавець і член журі «Гранослова» Дмитро Дроздовський говорить, що «Проміння всередині флейти» було найкращою поетичною добіркою на конкурсі: «Справжня поезія: оригінальна, новаторська, метафорична, міріади свіжих образів. Формально також не маю зауважень. Відчуваю професійного поета, а не аматора. Цілком заслуговує на перше місце. Жодна інша добірка, яку читав, не може дорівняти цій добірці».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал


 
Сергій Шкабара народився на Хмельниччині. Закінчив Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського за фахом «Учитель української мови і літератури, англійської мови та зарубіжної літератури». Поет, автор літературно-критичних статей. Навесні 2015 вийшла перша збірка віршів «Дихання риби». Лауреат літературної премії видавництва «Смолоскип» (2013, 2014), переможець конкурсу «Книжка від Зебри – 2015» (Харків), «СвітлоFOR» (Рівне, 2014), конкурсу молодіжної непопсової творчості «Перо в серці» (Вінниця, 2011), фіналіст «Молодої республіки поетів» (Львів, 2015). У 2017 році з рукописом збірки «Проміння всередині флейти» переміг у літературному конкурсі «Гранослов». Учасник резиденції для молодих письменників «Станіславський феномен». Нині мешкає в Києві, працює за фахом у Київському ліцеї бізнесу.