Перед прем’єрою фільму «Носоріг» Олега Сенцова у Венеції пройшла акція на підтримку політв’язнів Кремля

10 вересня на 78-му Венеційському кінофестивалі в конкурсній програмі «Горизонти» відбулася світова прем’єра фільму Олега Сенцова «Носоріг». Картина стала фільмом-закриттям секції. В рамках прем’єрних заходів команда фільму провела акцію на підтримку політв’язнів у Російській Федерації та в окупованому Криму. Про це повідомляє Центр Громадянських Свобод.

«Я безмежно вдячний за публічну підтримку, яку отримував перебуваючи в кремлівських застінках. Коли роками знаходишся в темній тісній камері, то неможливо переоцінити ці речі. Хочу аби мої співвітчизники знали, що про них пам’ятають не тільки в Україні, а й у всьому світі. Вигівський, Єсипенко, брати Абдулаєви, Куку, Мустафаєв, всіх зараз не назву, їх більше сотні, та ми боротимемось за ваше звільнення до самого моменту визволення», — каже режисер Олег Сенцов, який сам є колишнім бранцем Кремля.

Перед початком прем’єри, режисер та команда фільму «Носоріг» підняли плакати «Free Ukrainian Kremlin’s Hostages” та «#PrisonersVoice» закликавши звільнити українських політв’язнів.

«Це дивне відчуття, стояти тут з Олегом, у Венеції, на презентації його фільму. Ще нещодавно я так само виходив на його підтримку. Я — кримчанин, і це нестерпно дивитись скільки мешканців півострова нині потерпає від переслідувань Кремля», — додає Євген Черніков, один із головних акторів фільму «Носоріг».

За даними Центру Громадських Свобод у Російській Федерації та окупованому Криму перебуває 127 незаконно ув’язнених громадян України. Після звільнення Олег Сенцов продовжує активну діяльність на підтримку та визволення політв’язнів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, що «Носоріг» — це кримінальна драма Олега Сенцова про українські 90-ті. Режисер почав працювати над фільмом у 2011 році і був змушений її призупинити через незаконе ув’язнення російськими спецслужбами. Стрічка створюється у копродукції України, Польщі та Німеччині за підтримки фонду Eurimages.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.