ПЕН-центр Німеччини оголосив Джуліана Ассанжа своїм почесним членом

ПЕН-центр Німеччини присвоїв звання свого почесного члена засновнику Wikileaks Джуліану Ассанжу, який ось уже понад два роки утримується у лондонській в’язниці строго режиму. Як пише newformat.info, про це повідомляє німецька газета «Die Welt».

Повідомляється, що таке рішення німецьких письменників продиктоване турботою про стан здоров’я австралійського журналіста та жахливі умови його утримання, які можна порівняти з тортурами.

У німецькому ПЕН-центрі вважають, що позбавлення Ассанжу волі є юридичним свавіллям, яке жахливе порушення прав людини, «що відбувається не за якогось деспотичного режиму, а в західноєвропейській демократії».

Віце-президент німецького ПЕН-центру Ральф Нестмаєр закликав «відповідні органи Англії не видавати нашого почесного члена Джуліана Ассанжа до Сполучених Штатів Америки, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі, а негайно та беззастережно звільнити його з в’язниці. Його затримання, що триває, є виключно політично обґрунтованим і, отже, не є ні прийнятним, ні законним. Це суперечить праву свободу слова і, отже, статуту міжнародного ПЕНА».

В даний час триває процес про можливість екстрадиції Ассанжа до США, де його разом з інформатором Челсі Маеннінг звинувачують у крадіжці та публікації секретних матеріалів, що свідчать про злочини американських військових в Афганістані та Іраку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.