Патріарх Варфоломій розкритикував Церкву Чеських Земель і Словаччини через святкування «московської автокефалії»

Вселенський Патріарх Варфоломій розкритикував Православну Церкву Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС) через те, що вона вирішила святкувати «70-річчя автокефалії», яке в 1951 році надала їй Москва.

Про це йдеться у листі Патріарха Варфоломія до архиєпископа Празького Михаїла, який переклали на Credo.press. Про це повідомляє df.news.

«З жалем ми дізналися, що Ваша Святість у своєму посланні до нового 2021 року послалися на 70-й ювілей надання помісній Церкві фальшивого автокефального статусу від Святої Російської Церкви (1951)», йдеться у листі Вселенського Патріарха.

В листі він підкреслює, що Російська Православна Церква ніколи не мала права надавати автокефалію іншим Церквам, в тому числі і ПЦЧЗС.

«Ми говоримо “фальшиву” (автокефалію, – ред.), оскільки ця Церква-сестра (РПЦ, – ред.) ніколи не мала і не має канонічних прав (надавати автокефалію, – ред.), адже і вона сама від Вселенського патріархату, як єдиного подавця автокефалій, отримала власну (автокефалію, – ред.) в XVI столітті, як і всі пізніші нові автокефальні Церкви. Якщо автокефалія вашої Церкви була канонічною і дійсною, чому ж ваш Блаженніший Архиєпископ Дорофей відчував необхідність в кінці минулого століття випросити канонічну автокефалію від Матері – нашої Константинопольської Церкви – для ієрархії, духовенства та народу Церкви Чехії і Словаччини?», – запитує патріарх Варфоломій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він нагадав, що ще двадцять років тому ПЦЧЗС не бажала святкувати п’ятдесятиліття «своєї незаконної автокефалії». Патріарх підкреслив, що у випадку святкування сімдесятих роковини «фальшивої автокефалії», хто завгодно зможе вважати ПЦЧЗС невпорядкованою і антиканонічною, такою що знаходиться в підпорядкуванні Російської православної Церкви.

«Вивчіть, нарешті, історію і канонічне право нашої Святої Православної Церкви і не провокуйте!», – підсумував Патріарх Варфоломій.

Під «московської автокефалією» мається на увазі Акт від 23.11.1951 р, яким РПЦ МП дарувала автокефалію «своєму екзархату»: «Російська Православна Церква, в особі Патріарха Московського і всієї Русі АЛЕКСІЯ, і всього освяченого Архієрейського Собору, до уваги до клопотання церковного Собору Православної Церкви в Чехословаччині, дарує цій Церкві, що була досі Екзархатом Московської Патріархії, – автокефалію». Однак до цього Москва незаконно поглинула автокефальну Церкву Чеських земель і Словаччини, яка, згідно з дарованому у 1923 р. Томосу Вселенського патріархату, іменувалася «Православною Архієпископією Чехословаччини».

Цей лист – вже другий на цю тему, написаний Вселенським патріархом. Перший, відправлений у 2012 р., було більш жорстким: «Справжнім нашим патріаршим листом ми за одноголосним рішенням нашого Священного Синоду ще раз заявляємо протест з приводу цього антиканонічної дії Вашої Найсвятішої Церкви і рішуче повідомляємо, що в разі повторення аналогічних заходів з відзначення автокефалії, яка вважається такою, що не була і з самого початку вважалась недійсною, нав’язаною тоді діянням Московського Патріархату Церкві Чеських Земель і Словаччини, Вселенський Патріархат з жалем змушений буде скасувати надану Вашій Церкві чотирнадцять років тому канонічну автокефалію, повернути Церкву Чеських Земель і Словаччини колишній до цього канонічного діяння статус автономної Церкви, викреслити її з Священних диптихів Православних автокефальних Церков, де вона займає чотирнадцяте місце, і повідомити про це діянні все сестринські Православні Церкви».

Нікчемною «московську автокефалію» вважала і Сербська Православна Церква. В її Статуті редакції 1957 р згадується «Чесько-Моравська єпархія». Для повноти картини слід зазначити, що і автокефалію, даровану ПЦЧЗС Константинополем в 1923 р., СПЦ теж не визнавала, вважаючи себе Матір’ю-Церквою для Чехії і Моравії.

Ставлення попереднього предстоятеля ПЦЧЗС, митрополита Христофора, до «московської автокефалії» викладено в його листі Вселенського патріарха в 2012 р.: «Під впливом усіх вищезазначених дипломатичних, політичних і культурних обставин ми не могли перешкодити представнику Московського Патріархату виголошувати промову і з нагоди річниці обдарування «автокефалії» Російською православною Церквою. Також не можна було не подякувати найбільшій слов’янській православній церкві за підтримку православної місії в наших країнах в період австро-угорського панування і в перші десятиліття новоствореної Чехословаччини. Однак тут ні в якому разі не йшлося про святкування обдарування Російською Православною Церквою «автокефалії» Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини, оскільки наша Церква стала насправді автокефальною в сьогоднішньому канонічному вигляді і була визнана такою усіма Православними Патріархатами та іншими автокефальними Церквами лише завдяки Патріаршому і Синодальному Томосу, підписаним Вашою Всесвятістю у 1998 році».

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.