Партія ОПЗЖ намагалася заблокувати створення музею російсько-української війни на Донеччині

У Слов’янську на Донеччині представники проросійської партії ОПЗЖ намагалися заблокувати створення музею російсько-української війни. Це відбувалося на сесії міської ради 12 квітня. Про це повідомляє donpatriot.news.

У порядку денному засідання були питання по земельній ділянці, на якій планується побудувати музей за кошти з обласного бюджету. Поки не будуть вирішені земельні питання, далі рухатися у створенні музею неможливо.

Ідея створення музею російсько-української війни була ініційована ДонОДА. Вартість проєкту приблизно 40 млн гривень. Комплекс планується звести на території Семенівки – передмістя Слов’янська. Саме у цьому районі точилися найбільш жорстокі бої за звільнення міста навесні та влітку 2014 року.

Там досі є розбиті будівлі, як нагадування про жахливі події. Біля транспортної розв’язки вже встановлений меморіальний пам’ятний знак на честь загиблих під час звільнення міста. Зовсім недалеко є місце першого бою в російсько-українській війні на Донеччині.

Що відбувалося на сесії

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Коли земельне питання було винесено на розгляд, до трибуни вийшов Микола Батечка – один зі спікерів фракції ОПЗЖ. Він почав розповідати про те, що краще б ці кошти витратили на інші справи, ніж, як він стверджував, створювати музей війни. Батечка навіть чогось згадав про слов’янський курорт, який перебуває у приватній власності і не має жодного відношення до бюджетних коштів.

Микола Батечка стверджував, що їх фракція збирала підписи мешканців Семенівки і що нібито всі люди проти.

На це міський голова Лях, зазначав, що коли він проводив свою виборчу компанію, то теж спілкувався з мешканцями цього району і ніяких заперечень від людей щодо музею не чув.

Найбільш жорстко опонувала спікеру ОПЗЖ Ольга Алтуніна від фракції СН. Вона закидала Батечку, що він маніпулює і намагається змішати усі проблеми докупи.

Після третьої спроби необхідні рішення все ж таки були ухвалені. Навіть вдалося «вмовити» Нелю Штепу, щоб вона проголосувала за це рішення.

Депутати з фракції ОПЗЖ, які були присутні на засіданні, або утрималися при голосуванні, або взагалі не голосували.

 

Хто такий Микола Батечка?

Цей депутат, який вже вдруге заходить до місцевої ради, не є місцевим. Він переселенець з Луганської області. Батечко входить до так званої групи нардепа Наталії Королевської у місцевій раді.

Батечко один з двох депутатів, які були проти позбавлення звання почесного громадянина міста Йосипа Кобзона.

Він був проти того, щоб на камені на пам’ять по  мирним мешканцям, які загинули під час боїв за місто, була згадка про російську агресію.

Під час обговорення напису він заявляв, що не знає, хто захоплював Слов’янськ навесні 2014 року та заперечував війну з Росією.

Коли йшло  обговорення створення музею російсько-української війни, Батечко використовував термін «музею війни», забувши головне – «російсько-української».

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.