Парламенту пропонують заборонити журналістам заперечувати агресію Російської федерації

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України законопроєкт, яким пропонують заборонити медіа виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України у 2014 році.

Відповідний законопроєкт №5101 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора)” зареєстрували в парламенті 18 лютого більш ніж 20 депутатів, серед яких колишній президент України Петро Порошенко та його однопартієць з Одещини Олексій Гончаренко. Про це повідомляє izbirkom.org.ua.

 

Загалом ініціаторами проєкту є депутати від кількох парламентських об’єднань:

  • “Європейська солідарність”,
  • “Голос”,
  • “Слуга народу”,
  • “Партія “За майбутнє”,
  • “Довіра”.

Нардепи пропонують внести зміни, зокрема, до законів про друковані ЗМІ та про телебачення і радіомовлення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Медіа хочуть заборонити виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України у 2014 році, зокрема за допомогою подання цієї агресії як:

  • “внутрішнього конфлікту”,
  • “громадянського конфлікту”,
  • “громадянської війни”.

А також заперечення тимчасової окупації частини території України.

Депутати пропонують заборонити ЗМІ глорифікацію російських збройних формувань, підконтрольних РФ бойовиків, представників окупаційних адміністрацій та підконтрольних Росії самопроголошених органів шляхом їх визначення як:

  • “повстанців”,
  • “ополченців”,
  • “ввічливих військових людей”.

Як зазначає “Детектор медіа”, також цим законопроєктом хочуть дозволити через суд забороняти політичні партії та обмежувати діяльність громадських об’єднань, дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, зазіхання на права і свободи людини, здоров’я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Крім того, представники тих самих фракцій та депутатських груп зареєстрували 18 лютого ще один проєкт закону – №5102 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції)”.

Цим законопроєктом нардепи пропонують додати до Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу України:

  • ст. 435-1 “Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю” – за образи, погрози чи пошкодження майна військовослужбовцям та їхнім близьким родичам або за виготовлення та поширення матеріалів для цього просять карати від трьох до п’яти років обмеження волі чи позбавленням волі на той самий строк;
  • ст. 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”:
  1. за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України пропонують карати виправними роботами до двох років, або арештом до шести місяців, або позбавленням волі до трьох років; за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування,
  2. визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України пропонують карати обмеженням волі до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої; якщо ці дії вчинять повторно, або службова особа, або організована група, або з використанням ЗМІ, тоді пропонують позбавляти волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів.

Інститут масової інформації, спираючись на українське законодавство, дослідив, наскільки телеканали та видання одеської області готові надавати користувачам інформацію про засновників, керівників та журналістів, і дійшов висновку, що Одеські онлайн-ЗМІ прозоріші, ніж місцеві телеканали.

Так, за даними ІМІ, жоден одеський телеканал не відповідає всім вимогам прозорості, разом з тим під час дослідження три регіональних онлайн-медіа визнано прозорими.

Саме серед цих трьох й опинився ІзбірКом, набравши 4,5 з 7 можливих балів.

Нагадаємо також, що заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський («Опозиційна платформа – За життя») в черговий раз назвав події Революції Гідності 2013-2014 року “державним переворотом”.

 

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.