П’ята частина населення України взагалі не читає книг. Про це свідчать дані соцопитування

П’ята частина населення України (19,4%) не читає книг. Водночас хоча б раз на день читають літературу 18,3% українців.

Про це свідчать дані соцопитування, яке знаходиться в розпорядженні редакції Радіо НВ, проведене дослідницькою компанією Gradus Research, що опитала 1 тис. громадян України з різних регіонів країни.

Серед тих респондентів, до дозвілля яких не входить читання книг, виявилося більше чоловіків: 22,1% проти 16,9% жінок, що не читають.

Найбільша кількість активних читачів проживають на заході України (28,1% місцевих жителів читають книги хоча б раз на день, показало опитування), трохи нижчі показники в Східній Україні – 22,2%. Водночас більшість учасників дослідження, які заявили про те, що вони не читають літературу, проживають в Центральній Україні (30,7%).

Кількість любителів паперових і електронних книг розділилася майже порівну: 51,6% проти 43,3%.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Літературі російською мовою надають перевагу 56,4%, тоді як україномовній – 23,3%. Для 19,5% мова книги неважлива. Російськомовним текстам надають перевагу читачі зі сходу України (80,1%), тоді як найбільше читають книги українською мешканці заходу країни (51,9%).

Відповідаючи на питання про те, в яких випадках заборона на ввезення в Україну книг російських видавництв може бути виправданою, опитані найчастіше виділяли: коли книга містить тези російської пропаганди (47,3%); ідеологічні тези, наприклад пропаганду комунізму та переваг Росії (43,9%); тези, заборонені законодавством України (38,4%); коли в книзі згадуються ворожі Україні персоналії або події (28,1%).

На думку 9,1% респондентів, усі книги російських видавництв мають бути заборонені, незважаючи на їхній зміст.

Серед респондентів, які повідомили про те, що стали читати менше паперових книг, 50,3% пов’язують це з браком часу. 34,2% нарікають на високу вартість книг; а 20,6% зазначають, що не можуть знайти у продажу цікаві для них книги. Тоді як 7,1% заявили, що не люблять читати книжки українською.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.