П’ять пізнавальних книг від геніального Стівена Хокінга

Минулої суботи, 8 січня, Стівену Хокінгу – людині-легенді, що викликає змішані почуття у багатьох, могло б виповнитися 80 років. Його внесок у науку неоціненний, його сила волі заслуговує на справжнє захоплення, яке життя – катування для багатьох, але не для нього.

У представленому нижче огляді – 5 книг геніального автора, вченого та популяризатора науки, в яких читачі знайдуть пояснення багатьом подіям та явищам. Наукова література для всіх – так їх можна охарактеризувати.

“Коротка історія часу”, написана Хокінгом в 1988 році, є бестселером, адже 10 мільйонів проданих книг – показник неймовірної популярності. Про що вона? Про теорію Великого вибуху і про те, як виникають чорні дірки, про світлові конуси та космологію. Доступно та аргументовано, яскраво та цікаво – для того, щоб читати цю книгу, необов’язково бути вченим. Незважаючи на свій науковий зміст, книга містить лише одну формулу, причому вона знайома всім і не викликає труднощів: E = mc².

А «Вищий задум» – одна з останніх книг, написана 2010 року – про відкриття. Про таємниці нашого світобудови. Вона захоплює, змушує забути про все та вчитуватися у кожну пропозицію. Чому людство живе саме так? Коли з’явився наш Всесвіт? Читайте всі відповіді в книзі.

Цікавитесь космосом? Тоді «Чорні дірки та молоді всесвіти», написана 1993 року, – для вас. Записки вченого – чудовий формат, книга читається легко, а крім того, завжди можна відкласти її до найкращих часів. Вона вимагає занурення, адже загадки Всесвіту – це дуже глибоко, це потребує вдумливості та уважності. Але Стівен Хокінг надасть свої варіанти відгадок.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ще одна книга про Всесвіт – “Теорія всього: походження і доля Всесвіту”. Написана у 2002 році і є плодом багаторічних досліджень та роздумів. Геніальний вчений розмірковує, припускає, висловлює свою думку та офіційну версію. Що відбувається з нашою планетою та Всесвітом? Куди котиться цей світ?

“Моя коротка історія”. Автобіографія, написана незадовго до смерті у 2013 році. Якесь нібито підбиття підсумків, а насправді – захоплюючий роман, пронизливий, яскравий, чесний. Хокінг не заграє з читачем, він повсякденно розповідає про боротьбу за своє життя. Його приклад вражає: ніколи не здаватися, навіть якщо шанс на життя лише один з мільйона!

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.