П’ять найкращих книг за 125 років – вибір New York Times

200 тисяч читачів американської газети The New York Times із 68 країн обрали п’ять найкращих книг, написаних за останні 125 років. Про це пише newsyou.info.

П’ятірка переможців виглядає так.

  1. «Вбити пересмішника» (1960), Харпер Лі

Класика американської літератури, бестселер письменниці ХарперЛі оповідає про життя невеликого міста на півдні США в роки після Великої депресії, де адвокат Аттікус Фінч береться за захист у суді афроамериканця, звинуваченого в зґвалтуванні молодої білої жінки.

1961 року Харпер Лі отримала за роман Пулітцерівську премію. Його успіх став віхою у боротьбі за права чорношкірих. «Вбити пересмішника» входить у програму 80% американських шкіл.

  1. «Братство Кільця» (1954), Джон Рональд Руел Толкін

Перший роман легендарної фентезійної трилогії «Володар кілець», що розповідає про пригоди хобіта Фродо, котрий вирушає в далеку подорож, щоб знищити стародавній потужний артефакт – Кільце Всевладдя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

3. «1984» (1949), Джордж Орвелл

Ймовірно, найвідоміший роман-антиутопія, «1984», оповідає про похмурий світ, де кожен аспект людського життя контролюється всевладною партією, навіть мова переформатована так, щоб відповідати офіційній ідеології, що прямо суперечить об’єктивній дійсності.

Антиутопію «1984» часто називають довідником для тих, хто живе у важкі часи. Популярність роману Джорджа Орвелла, написаного в середині XX століття, останнім часом помітно зросла. І перше, що змушує здригнутися – це пізнаваність того, що описує Орвелл. Подвійні стандарти, новояз, поліція думок, міністерство кохання, що завдає біль, вганяє у відчай і знищує інакомислячих, міністерство миру, що розпалює війни, роботи-письменники, що виробляють порнографічну літературу для відволікання мас…

Колись Орвелл відкрив нам очі на те, як функціонують тоталітарні режими. Але сьогодні ми читаємо «1984» року інакше — з тривогою, намагаючись зрозуміти, як далеко наші держави і світ загалом просунулися шляхом до пекла, описаного Джорджем Орвеллом.

  1. «Сто років самотності» (1967), Габріель Гарсіа Маркес

Книга Маркеса – легендарний представник напряму магічного реалізму в літературі. Книга складається з 20 безіменних розділів, в яких описується закільцьована в часі історія невеликого поселення.

5. «Кохана» (1987), Тоні Моррісон

Перший роман американської письменниці Тоні Моррісон, який став бестселером, розповідає історію чорношкірої рабині-втікачки, яка вбиває свою дочку, рятуючи її від рабства. Через роки вдома, де оселяється головна героїня з іншою своєю дитиною, заводиться привид.

Титульне фото: Джордж Орвелл

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.