“Оскар” у номінації “Найкращий фільм” цьогоріч отримала драма “Земля кочівників”

“Оскар” у номінації “Найкращий фільм” цьогоріч отримала драма “Земля кочівників” американської режисерки китайського походження Хлої Чжао.

Головну роль зіграла дворазова володарка премії “Оскар” Френсіс МакДорманд. Стрічка також здобула “Золотого лева” Венеційського кінофестивалю та була визнана найкращим фільмом за результатами глядацького голосування на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Фільм розповідає історію 60-річної жінки на ім’я Ферн, яка залишається без роботи, коштів та чоловіка. Героїня вирушає у подорож країною у пошуках сезонного заробітку. У фургоні жінка подорожує штатами Середнього Заходу США. Наймається на тимчасові низькооплачувані роботи – пакувальницею на складі, прибиральницею на стоянці для житлових трейлерів, працівницею фастфуд-ресторану.

“Земля кочівників” був представлений у шести номінаціях, серед яких “Найкращий фільм”, “Найкращий сценарій-адаптація” та “Найкращий монтаж”.

Китайська влада наказала місцевим ЗМІ не транслювати церемонію вручення премії “Оскар” і в цілому призупинити висвітлення події. Це пов’язано з тим, що номінували документальний фільм про протести в Гонконгу. А також із тим, що американська режисерка китайського походження Хлоя Чжао критикувала китайську владу. Зокрема в інтерв’ю 2013-го назвала Китай “місцем, де скрізь панує брехня”. Стрічка “Земля кочівників” уже отримала “Золотий глобус”, також фільм став найкращим за версією Європейської кіноакадемії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.