Опитування ДІФ: Телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну для 55% респондентів у містах і 48% — у селах

Попри те, що для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну в країні, є деякі відмінності у використанні різних джерел інформації між міськими та сільськими жителями. Це засвідчили результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року.

Дослідники виявили, що популярність телеграм-каналів є дещо вищою серед респондентів-мешканців міст, аніж серед сільських жителів: 55% та 48% відповідно.

Друге та третє місця за популярністю серед міських жителів посідають канали міжособистісного спілкування та YouTube (43%), а серед сільських — канали міжособистісного спілкування та телемарафон «Єдині новини» (40–41%).

Автори опитування також зазначають, що мешканці міст помітно частіше використовують різноманітні Інтернет-сайти (31% проти 19% серед мешканців сіл).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Довідково

Загальнонаціональне опитування «Джерела інформації про війну» Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою  із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів  за статево-віковими квотами).  Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

detector.media