«Олександрійський маяк» продовжує сяяти літературними талантами

В Олександрї 8 червня презентували 7-й випуск щоквартального літературно-мистецького незалежного журналу «Олександрійський маяк»

Вела літературну подію головна редакторка журналу та його засновниця, письменниця Аліна Шевченко.

Дівчині всього 18 років, однак вже третій рік вона очолює редакцію всеукраїнського літературного часопису, фінансує друк та активно популяризує видання у різних містах України.

На обкладинці нового випуску зображено колишній кінотеатр «Жовтень», що в центрі міста Олександрія. До слова на події 8 червня були запрошені гості, місцеві літератори, з творчістю яких можна познайомитися в рубриці «Олександрійщина літературна», це Віктор Брикульський, Наталія Фоміна, Ліна Купріч, Неля Гончарова, Валентина Білоткач. Що ж пропонує нам нове число «Олександрійського маяка»?

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За доброю традицією класики української сучасної літератури подають найкраще у рубриці «Від Майстра». Читаймо оповідання «Зойк сови» головного редактора часопису «Літературний Чернігів» Михась Ткач . Продовжуємо публікацію оповідань із циклу «Сіра зона» Микола Тютюнник – у свіжому випуску знайомимось із оповіданням «Плед». Заступник головного редактора Всеукраїнського науково-популярного журналу «Дивосвіт», голова Всеукраїнської громадської асоціації «За єдність інтелігенції», уродженець Кіровоградщини Микола Славинський подає художню статтю «Пізнані й не пізнані світи «Велесової книги».

Поетична рубрика збагачена іменами талановитих авторів, серед яких вірші професора з Кропивницького Єлизавети Мелешко, педагогині з Черкащини Надії Базильської, поетки з Тернопільщини Світлани Дзудзило, Оксани Медвідь з Києва, книга якої щойно побачила світ у видавничій майстерні Pantheon. Література та мистецтво. Друкуємо філософські поеми українського поета з Києва Серго Сокольника, добірки віршів казкарки і поетки Наталії Грегуль,  Дмитра Уруса, Світлани Ніколаєвської з Кропивниччини, Андрія Булакевича з Луцька, військовослужбовця з Кропивницького Владислава Лутаєнка.

Ще більше прози на сторінках 7-го випуску «Олександрійського маяка»! Читаймо оповідання «Комедія на похоронах» прозаїка і журналіста з Черкас Назарія Вівчарика, оповідання «Тридцять п‘ять реакцій» Зої Щербініної з Херсону. Поет, прозаїк, журналіст Роман Любарский подає оповідання «Меридіани і паралелі» та казочку для дорослих «Про руду Лиску». Надія Дубограй з Добровеличківки публікує оповідання «Сурва», присвячене бабусі Ярині, яка в девʼятирічному віці залишилась круглою сиротою і пережила Голодомор.

Читаємо оповідь «Де оселяються янголи, які жили в скляних вогниках» Василя Левицького, що автор присвятив Дмитрові Королевському: до війни – електрику, під час війни – Бійцеві, після війни – Янголу.

Надруковано оповідання «Півонії з панського маєтку» головної редакторки часопису «Вінницький край» Валентини Сторожук , оповідання ««Полонений» телефон» та «Смажена ракета до чаю» Наталії Розторгуєвої з Охтирки, Сумщини. Радіємо з‘яві талановитого прозаїка у Кропивницькому Сергія Тузкова, замальовки якого на сторінках часопису.

Владислав Шумлянський, уродженець Бахмута, що на Донеччині, подає повість «Спадок графа Чарнецького», а чим вона закінчилася – дізнаємося у вип.№8.

На сторінках весняного випуску шукаємо оповідання «Тунель» головного редактора альманаху «FoxyLit» Олександра Маякова із Запоріжжя. Розглядаємо «Справу двійників» у оповіданні Тетяни Савчук з Хмельниччини, стаємо свідками «Підводного освідчення» у творі Ярослава Карпця з Києва. Зі столиці і автор оповідання «Інше бажання» Віталія Дуленка. Захоплює фантастична проза «Димча» Віталія Юшманова. Не можуть залишити байдужим читача «Польові записки невдоволеної касирки», які подає Ганна Люта.

Додано рубрику «Літературознавство», де Сергій Манукян відкриває нам Третього Тютюнника, Федора Григоровича, який народився у Шилівці, що на Полтавщині. У авторській редакції вперше у «Олександрійському маяку» з‘являється новела Федора Тютюнника «Життя, як спалах зоряниці». Розлоге дослідження життя і творчості поета з Черкащини Станіслава Буряченка у власній художній статті «Співець з Богданового краю» зробила Діна Горбенко , читаймо у випуску і вірші близького товариша Василя Симоненка Станіслава Буряченка.

Рубрику «Історії пам‘ять нетлінна» засновує Наталія Юніцька з Вінниччини, де подає нариси «Гордість Немирів-краю» і «Життя у милосердя перейшло». Дізнаємося нове в статті Павла Свища «До історії часникової «магії»». У рубриці «Краєзнавство» Сергій Гейко розповідає про розквіт і занепад млина Вигдора Варшавського.

Рубрика «Переклади» доповнена добіркою віршів Yan Laikou у перекладі Юлії Сільчук.

«Для наймолодших читачів» і їхнього дорослого світосприйняття подаємо казочку «Робота для віслючка» від Людмили Залевської.

Лише найкращі зі спільноти «Pantheon» доповнюють рубрику її творців – читайте вірші Тетяни Шаповал, Анни Бабій, Валентина Щербини, Тетяни Прокоф’євої.

Талановита школярка, учасниця літературної студії «Ясниця» при Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім.Т.Шевченка Вероніка Денисенко ділиться своїми віршами у рубриці «Дебют».

Рубрику «Сторінки світової класики веде Сергій Манукян, а в новому числі аналізує, подає у різних перекладах сонет 66 Вільяма Шекспіра.

Захоплює насиченість і розкіш 7-го випуску Всеукраїнського журналу «Олександрійський маяк», який нещодавно приїхав з Харкова на Кропивниччину. 260 сторінок найсвіжіших творів чекають на свого читача і вже активно розлітаються Україною.

Олена Павленко