Олександр Ройтбурд привіз до Львова картини про карантин і коронавірус

У залах майбутнього Музею модернізму Львівської галереї мистецтв, що на території Палацу Потоцьких, відкрилася виставка Олександра Ройтбурда «Хроніки чумного року». Ці картини є рефлексією на пандемію коронавірусу в світі, карантинні обмеження та події останнього часу в Україні.

В експозиції можна побачити багато натюрмортів. На них зображені побутові речі, які люди бачили під час тотального карантину, коли були зачинені в своїх квартирах. За словами художника, саме у буденних речах заховані великі проблеми.

Саму ж пандемію Олександр Ройтбур прирівняв із чумою. Тому на картинах можна побачити багато образів Середньовіччя і епідемії чуми того часу, зокрема маску чумного лікаря.

«Пандемія коронавірусу дуже нагадала мені епідемію чуми. Людство і тоді і зараз просто безсиле перед хворобою. Це вселяє у всіх жах, паніку. Також існує криза просвітницького проекту. І таким чином ми отримуємо зараз таке собі нове середньовіччя, але глобалізоване та діджиталізоване», – розповів Олександр Ройтбурд.

Картини художника сповнені іронії. Адже, наприклад, полотно із мертвим чоловіком у чумній масці відображає стан української медицини.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Серія картин, на яких зображені копії робіт всесвітньовідомих художників без обличчя стали реакцією художника на його скандал із депутатами Одеської облради. Вони звільнили Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею аргументуючи своє рішення тим, що він хоче підмінити картини в музеї копіями, а оригінали продати.

«Стилістику та образну мову більшості його творів відносять до явища пост-модерної культури. У своїх задумах Олександр Ройтбурд часто маніпулює сюжетами класичного мистецтва, цитує шедеври заради їхньої відкритості в інші часові виміри. Торкаючись тематики цінностей різних релігій, моральних систем, Ройтбурд вибудовує свою іронічну лінію фундаментальної мудрості, позбавлену вікових стереотипів та обрядовості», – зазначив куратор виставки мистецтвознавець Богдан Мисюга.

Оглянути «Хроніки чумного року» можна до 30 серпня.

Павло Паламарчук, “День”, Львів