Окупанти знищили Всіхсвятський скит Святогірської лаври

Російські загарбники черговий раз обстріляли релігійні споруди. Цього разу на Донеччині внаслідок дій окупантів загорівся деревʼяний Всіхсвятський скит Святогірської лаври Московського патріархату.

Gazeta.ua розповідає історію скиту до знищення.

Успенська Святогіріська Лавра, яку обстріляли загарбники розташовується в місті Святогірськ.

“Окрім монастирської братії та сестер, в храмі перебувало приблизно 300 біженців, серед яких інваліди, літні люди, приблизно 60 дітей, у тому числі немовлята”, – повідомив міністр культури Ткаченко.

З початку повномасштабного вторгнення росіяни кілька разів обстрілювали Святогірську лавру. 9 травня кількома ракетними ударами вони зруйнували Свято-Георгіївський скит. 30 травня внаслідок обстрілу самої лаври загинули два монахи та монахиня, ще один монах помер невдовзі у лікарні. Святогірськ перебуває під вогнем ще з травня.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ВСІХСВЯТСЬКИЙ СКИТ СВЯТОГІРСЬКОЇ ЛАВРИ – ІСТОРІЯ

Скит було освячено ще 1912 року. Це один з найкращих зразків наслідування дерев’яного храмового зодчества. Він знаходиться на Святій горі, на південному сході від Святогірської Лаври. Вперше скит зруйнували за часів радянської влади – його підірвали. Протягом 2001-2004 років на фундаменті зруйнованої церкви було споруджено дерев’яну.

Храм пережив Другу світову війну. Проте після закінчення розмінування 1947 року зібрані на навколишніх полях бойові снаряди та міни підірвали всередині скиту. Понівечене вибухами церковне кладовище, яке було біля скиту, зрівняли бульдозером.

Храми скиту зібрані місцевими теслярами з масивних соснових колод і прикрашені різьбленням у традиціях давньоруського дерев’яного зодчества XVI–XVII століть. А поряд – дерев’яні келії. Скит обнесений дерев’яним частоколом з тесовою брамою і кутовими вежами.

Взагалі скит – це відокремлене поселення для ченців, що бажають вести суворіше, ніж у монастирі, життя. Побут ченців скитів керується особливо вимогливим уставом.

Всіхсвятський скит є господарським подвір’ям Святогірської Лаври. Для монастиря було передано землі, на яких вирощували багато овочевих і плодових культур.

Наразі армія РФ зруйнувала чи пошкодила 133 релігійні споруди в Україні. А в Донецькій області росіяни зруйнували або пошкодили вже щонайменше 43 релігійні споруди – абсолютна більшість з них належала до московського патріархату.

Лавра – різновид монастиря, але з більш великою територією і кількістю ченців, зі своєю особливою і давньою історією, а також безпосереднім підпорядкуванням патріарху. При цьому вона може бути лише чоловічою. Загалом на території України діють 3 православні лаври: Києво-Печерська Свято-Успенська лавра, Почаївська Свято-Успенська лавра, Святогірська Свято-Успенська лавра. Києво-Печерська Свято-Успенська і Почаївська Свято-Успенська лаври підпорядковані митрополиту Київському і всієї України, а Святогірська Свято-Успенська – правлячому архієреєві Донецької єпархії. Неофіційно лаврами в Україні також називаються деякі греко-католицькі монастирі, зокрема Унівський монастир.