Окупанти нищать українські бібліотеки та спалюють книжки — Денісова

Російські військові унаслідок обстрілів території України пошкодили або зруйнували близько 60 бібліотек, та майже 4 тисячі бібліотек опинилися на тимчасово окупованій території.

Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що за даними директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, найбільше руйнувань зазнали Чернігівська бібліотека для юнацтва, Донецька бібліотека для дітей, Макарівська публічна бібліотека, а також бібліотека ім. Короленка у місті Харкові — одне із найстаріших і найбільших книгосховищ в Україні. Невідомою залишається ситуація щодо 20 бібліотек у місті Маріуполь.

За словами Денісової, на тимчасово окупованих територіях російські війська нищать не тільки споруди, в яких знаходяться бібліотеки, але й власне українські книжки, зокрема підручники з історії та української літератури. Так звана “воєнна поліція” вилучає українську художню та історичну літературу з бібліотек на територіях Луганської, Донецької, Херсонської областей.

“Такі дії агресора порушують статті 4 та 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду це воєнний злочин”, — написала Денісова і зазначила, що вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень Росією прав людини.

Що відомо

  • 89% громадян України підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу, свідчить опитуваннясоціологічної групи “Рейтинг”.
  • Першими дії Росії в Україні геноцидом визналиу квітні парламентарі Естонії, Латвії та Канади. 10 травня сейм Литви одноголосно визнав Росію терористичною державою, а сенат Чехії 11 травня ухвалив постанову про визнання злочинів російської армії в Україні геноцидом українського народу.
  • 14 квітня Верховна Рада схвалилапостанову “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні”, таким чином проголосивши дії російських військ на українській території геноцидом.

suspilne.media

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал