Оголосили шорт-лист номінанток на премію Ґонґадзе 2024 року

До короткого списку номінантів на здобуття премії імені Георгія Ґонґадзе у сфері журналістики цьогоріч ввійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко та Тетяна Трощинська.

Про це повідомили організатори премії.

Анна Бабінець — журналістка-розслідувачка, що очолює незалежну розслідувальну агенцію «Слідство.Інфо». Регіональна редакторка мережі розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У 2014 разом з колегами заснувала ініціативу YanukovychLeaks. Співавторка міжнародного проєкту Panama Papers, який відзначено Пулітцерівською премією у 2017 році в номінації «Роз’яснювальна журналістика».

Ольга Руденко — головна редакторка та засновниця видання Kyiv Independent. З 2016-го по 2021-й була редакторкою Kyiv Post, а після призупинення роботи цієї редакції журналісти запустили провідне англомовне видання про Україну Kyiv Independent. У 2022 році редакція Time визнала Ольгу Руденко лідеркою наступного покоління.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тетяна Трощинська — журналістка «Громадського радіо», директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на «Суспільному», продюсерка суспільно-політичного ток-шоу «Новий відлік». З 2018 року до 2024 була головною редакторкою «Громадського радіо». Фіналістка премії Ґонґадзе-2022.

Лауреатку премії традиційно оголосять у Києві 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.

ПРО ПРЕМІЮ

Премія імені Георгія Ґонґадзе — нагорода для незалежних журналістів, заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської бізнес-школи, Києво-Могилянською бізнес-школою та виданням «Українська правда».

Премія вручається раз на рік 21 травня — у день народження журналіста Георгія Ґонґадзе. Лауреат премії визначається Капітулом, який складається з 9 людей. Лише вони можуть висувати номінантів.

Претендувати на премію можуть лише журналісти, які працюють в Україні і які протягом останніх 5 років лишалися в професії. Критерії — відданість принципам та цінностям незалежної журналістики; інноваційність; суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому; створення матеріалів, що призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

У минулі роки лауреатами ставали головний редактор інтернет-видання «Історична правда» Вахтанг Кіпіані, журналіст і телеведучий «Суспільного» Павло Казарін, а також журналістка та телеведуча на «UA: Першому» Мирослава Барчук.

hromadske.ua