Одесі подарували 50 картин художника-шістдесятника Межберга, чиє ім’я тривалий час було під забороною

Одеському художньому музею подарували 50 картин відомого одеського художника-шістдесятника Льва Межберга, чиє ім’я протягом тривалого часу було під забороною.

Про це в Фейсбуці повідомив директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, передає ukrinform.ua.

“У музеї радісна подія. Нашу колекцію поповнять 50 (!!!)) творів легендарного одеського художника-шістдесятника, найтоншого лірика і колориста Льва Межберга (1933-2007). Їх щедро подарувала вдова художника Ася Межберг. 1973 року Межберг емігрував до США і відтоді його ім’я протягом тривалих років було в Одесі під забороною”, – підкреслив Ройтбурд.

Він уточнив, що декілька робіт Межберга зберігаються в музеї сучасного мистецтва Одеси і в приватних колекціях.

За словами Ройтбурда, в художньому музеї до недавнього часу не було жодної роботи Межберга. Позаторік його пізню роботу “Пляж у Сицилії” подарував музею галерист і колекціонер Ігор Метелицин, одесит, який нині мешкає в США. Він же розповів Асі Межберг про те, що в Одеському художньому музеї немає його робіт.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Після цього сам Ройтбурд спілкувався з Асею телефоном і висловив думку, що ім’я Межберга треба повертати не лише в одеський, а й в загальноукраїнський контекст.

“В результаті ще 50 робіт Льва Межберга подарували і національному художньому музею України. НХМУ, в свою чергу, допоміг нам отримати ці роботи і транспортувати їх до Одеси”, – зазначив Ройтбурд.

Він подякував усім, хто допомагав організувати відправлення робіт із США в Україну, й особливо – племіннику Асі Межберг Роману, який оплатив транспортування.

Деякі з цих робіт поповнять постійну експозицію “Від двадцятих до двадцятих”. Планується і виставка Межберга в Одеському художньому музеї.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.