Обережно: фейк!

На офіційному сайті Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка knpu.gov.ua  2.06.2020 з’явилася інформація під назвою «До уваги авторів рукописів».

Нижче наводимо її повністю.

«До Секретаріату Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка неодноразово звертались автори творів, рукописи яких не опубліковані з проханням роз’яснити, чи мають вони право подавати їх на конкурс на здобуття Національної премії в установленому порядку.

Згідно з п.3 Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка, затвердженого відповідними Указом Президента України, Національна премія присуджується творцям нових оригінальних творів, раніше опублікованих за вказаний період. Отже, експерти і члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка рукописи творів не розглядають, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

Водночас автори творів, рукописи яких не опубліковані можуть подати їх на розгляд комітету з премій при Національній спілці письменників України. Переможці конкурсу за трьома номінаціями отримують заохочувальну винагороду у розмірі 5 тис.грн, крім того, книги лауреатів будуть видані в кожній з номінацій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Влас.інформація».

 

Коментар голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського:

Ну що ж, доведеться коментувати «інформацію», викладену в останньому абзаці. Виявляється, її автор знає те, чого не знає ні голова Національної спілки письменників України, ні Секретаріат: при НСПУ існує якийсь «комітет з премій»! І ось цей загадковий «комітет» визначає переможців у «трьох номінаціях» (вочевидь, «проза», «поезія», але що третє? Невже баєчки про зелених хрунів?). Так от, запитання до керівництва Шевченківського комітету: 15 тисяч гривень (три по п’ять) ви нам виділите зі своїх запасів чи нам нашкребти своїх? Як ви знаєте, бюджетних коштів НСПУ, як і інші національні творчі спілки, нинішнього року не отримала жодної копійки. І ще нам цікаво, за чий кошт будуть видані книжки «в кожній з номінацій».

При цьому повідомляємо, що НСПУ є засновником багатьох літературних премій, інформація про які періодично друкується на наших електронних та паперових ресурсах. Однак ми не маємо жодного відношення до фейкової інформації, оприлюдненої на сайті Шевченківського комітету. Відтак всіх бажаючих подати свої твори на розгляд «комітету з премій» відсилаємо до творців і засновників сайту knpu.gov.ua.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/