NYT: Держсекретар США не готовий визнати Росію спонсором тероризму, але буде змушений

До Конгресу внесено законопроект, який зобов’яже Білий дім визнати Росію спонсором тероризму.

Держсекретар США Ентоні Блінкен не готовий ухвалити рішення про визнання Росії державою-спонсором тероризму, незважаючи на відповідну резолюцію Сенату США та заклики впливових американських політиків, повідомила у п’ятницю газета The New York Times.

Як пише газета, глава американського дипломатичного відомства побоюється, що визнання Росії спонсором тероризму змусить його запровадити санкції проти деяких союзників США, які підтримують ділові відносини з Росією і утруднять підтримку дипломатичних зв’язків з Росією навіть на нинішньому мінімальному рівні.

«Ціна, яку Росію змусили платити ми та інші країни, абсолютно дорівнює тій, яка була б внаслідок визнання Росії країною-спонсором тероризму. Тобто практичні наслідки того, що ми вже робимо, ті самі», — заявив Ентоні Блінкен під час прес-конференції у четвер. За його словами, будь-яке рішення щодо цього має базуватися на існуючому юридичному фундаменті. Держсекретар Блінкен виступив із цією заявою після схвалення Сенатом резолюції із закликом внести Росію до списку країн-спонсорів тероризму. Ця резолюція формально є лише рекомендацією. Право виносити рішення з цього питання належить державному секретареві. Однак до Палати представників було внесено законопроєкт, у разі схвалення якого адміністрація буде змушена визнати Росію країною-спонсором тероризму.

Визнання Росії країною-спонсором тероризму спричинить запровадження нових санкцій як проти Кремля, так і проти країн, які продовжують вести бізнес з Росією. Це також дозволить громадянам спрямовувати позови до російського уряду в американських судах і потенційно отримувати компенсацію за рахунок заарештованих російських державних активів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

rusjev.net