Нова серія документального серіалу про українську культуру присвячена кінематографу

Відбулася прем’єра нової серії документального серіалу про українську культуру «СПАЛАХ», темою якої стало нове українське кіно.

Про це повідомляє ukrinform.ua.

У новій серії міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, сценарист і кінорежисер Валентин Васянович, кінорежисер Антоніо Лукіч, акторка Ірма Вітовська, кінорежисер і сценаристка Марися Нікітюк, актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв діляться своїми думками про становлення нового українського кінематографу, що розпочало свій відлік приблизно 10 років назад.

У серіалі знялися також кінорежисер Любомир Левицький, продюсер Юлія Сінькевич, співзасновник FOREFILMS кінопродюсер Володимир Яценко, кінопродюсер Богдан Батрух, співвласник FILM.UA Сергій Созановський та співвласник «Планети кіно» Дмитро Деркач.

Герої аналізують, чому в Україні зникла кіноіндустрія, як вона почала відроджуватися, говорять про патріотичне кіно, брак сценаристів і як за останні кілька років народилося нове українське кіно.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Артхаус та авторське кіно – це і є мистецтво. Це є культура, як, наприклад, література, живопис та інші види мистецтв. Проте таке кіно не приносить грошей. Навіщо знімати це кіно? Це кіно треба знімати для того, щоб комунікувати з усім світом. Тому що аудиторія артхаусних фільмів живе на фестивалях, а це — критики та підготовлена публіка. Якщо ти зняв якісний артхаус, для тебе відкривається весь світ», розповів у коментарі Укрінформу кінорежисер Валентин Васянович.

Кінорежисер Антоніо Лукіч зазначив, що звертаючись в минуле, завжди потрібно шукати відповіді на питання сьогодення. «Якщо ти берешся екранізувати щось із життя Тараса Шевченка або когось із раннього XX століття, ти завжди повинен намагатися знайти відповіді на питання сьогоднішнього. Якщо цього не виходить зробити, то таке кіно абсолютно безглузде, непотрібне та не зрозуміло, навіщо зроблене», – каже він.

Співзасновник FOREFILMS, кінопродюсер («Дике поле», «Додому», «Атлантида») Володимир Яценко наголосив, що хоч кіноіндустрія не заробляє гроші, але вона коштує набагато менше, ніж вкладення в озброєння – за відсутності розвитку культури. «Те, що ми зараз маємо на Сході — це прямий наслідок того, що ми 29 років «забивали» на культуру. Якби ми створили національну самоідентифікацію, а не жили б на російському культурному продукті, то третина країни б не сказала: «Ми не можемо розібратися, ми росіяни чи ні», – переконаний він.

«СПАЛАХ» – документальний серіал про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь від онлайн-медіа СЛУХ. Проєкт складається з 10 серій, кожна з яких розкриває окрему тему: від феномену української попмузики та кліпмейкінгу до кіно, комедії, стритарту та локальних брендів одягу.

Для серіалу було знято понад 100 інтерв’ю, а його героями і героїнями стали Святослав Вакарчук, Дмитро Монатік, Юрій Бардаш, Роман Вінтонів (Майкл Щур), Ната Жижченко, «ДахаБраха», Влад Яма, Євген Клопотенко, Антоніо Лукіч, Олексій Потапенко, Іван Дорн, Андрій Данилко, Гео Лерос, Алан Бадоєв, Vivienne Mort, ресторатори Дмитро Борисов, Міша Кацурін, засновники CLOSER, Veselka, «Культура Звуку», «Планета кіно», Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER і багато інших представників української культури.

Автори серіалу зазначають, що серіал має на меті створити єдину історію про самодостатню і стильну українську культуру. Прем’єра першої серії – про історію українського фолку – відбулася 25 листопада 2020 року.

Документальний серіал «СПАЛАХ» створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.