NOVA OPERA презентує нову філософську оперу «Про що мовчить Заратустра»

Режисер Влад Троїцький та музична формація NOVA OPERA 3 жовтня представлять на фестивалі DniPro Гогольфест філософську оперу «Про що мовчить Заратустра».

Як повідомляє ukrinform.ua,  про це повідомила піар-координаторка формації Лідія Карпенко.

«В опері “Про що мовчить Заратустра” звучать тексти Ніцше та збережено їхній сенс. У діалогах ми ставимо питання, на які у кожного глядача буде своя відповідь», – зазначив вокаліст формації NOVA OPERA Андрій Кошман.

Над музикою працювали запрошені композитори Сергій Вілка та Андрій Мерхель.

«Новітність музики полягає у відсутності автора як особи, однак з наявністю співавторства – як мистецького концепта. “Серед звучання “давньогрецького хору”, мінімалізму, хіп-хоп речитативів та сучасних “скрімінгів” важко виділити як першопричину, так і наслідок розвитку єдиної музичної думки, – в чому і полягає суть мовчання Заратустри. Заратустра мовчить, оскільки те, що хотів би сказати (чи, скоріше, проспівати) Ніцше в музиці, він, на жаль, не зробив. Будучи розкритикований свого часу своїми сучасниками, він полишив музичні заняття, незважаючи на відвертий талант до композиції. Його музика – його “меми” – це те, що отримало своє продовження в рамках цієї опери, але не як “алюзія” чи “присвята” ніцшеанству, а як повноправний музичний партнер метамодерністичного колажу», – розповіли композитори.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Опера «Про що мовчить Заратустра» багата розмаїттям музичної палітри: там від серійної техніки, електроніки, що надає опері цілісності, до засобів мінімалізму та вокальної імпровізації.

Після прем’єри опери в Дніпрі постановку планують показати і в Києві.

Фестиваль «DniPro ГогольFest дві тисячі двадцять» відбудеться 3 і 4 жовтня у місті Дніпро на баржі у річковому порту та в Центрі сучасного мистецтва.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.