Ностальгія за імперією: Путін продовжує марити про «єдіний народ»

Президент Росії Володимир Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами «Про історичну єдність росіян та українців».

У статті Путін намагається «аналізувати» історію українців, білорусів та росіян від Х століття і до сучасності. У статті Путін апелює до нібито спільної історії народів, знову повторює тезу про «один народ», який нібито намагаються роз’єднати США та Європа. Також він шкодує про розпад СРСР, продовжує розвивати наративи про «зовнішнє управління», «громадянську війну» та фактично називає Україну «проєктом польсько-австрійських ідеологів».

Загалом, Путін розмірковує в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії, буцімто, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей». Цю тезу історики ставлять під сумнів.

«І росіяни, і українці, і білоруси – спадкоємці Давньої Руси, яка була найбільшою державою Європи. Слов’янські та інші племена на величезному просторі – від Ладоги, Новгорода, Пскова до Києва і Чернігова – були об’єднані однією мовою (зараз ми називаємо її давньоруською), господарськими зв’язками, владою династії князів Рюриковичів. А після хрещення Руси – й однією православною вірою. Духовний вибір Святого Володимира, який був і Новгородським, і Великим Київським князем, і сьогодні багато в чому визначає нашу спорідненість…Важливо зазначити, що і у західних, і у східних руських землях розмовляли однією мовою», – вважає Путін.

У статті Путін бідкається, що Україну хочуть «перетворити на “анти-Росію”» і намагається переконати читача у тому, що «справжня суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. До війни проти України з 2014 року активно залучена і російська пропаганда.

У червні 2021 року Путін заявив, що хоче висловитися на тему України «більш ґрунтовно» в окремій статті, при цьому, назвавши Переяславську раду 1654 року «Ярославською».

Приводом для «грунтовного аналізу» Путіним історії України став законопроєкт президента України Володимира Зеленського про корінні народи України, який на думку російського керманича є «абсолютно неприйнятним і таким, що нагадує теорію і практику нацистської Німеччини». В законі як корінний народ не згадуються навіть українці, проте Путін закцентував увагу саме на тому, що до корінних народів не віднесли росіян.

У грудні 2019 року Путін назвав Причорномор’я і східну Україну «споконвічно російською територією». За словами Путіна, під час створення Радянського Союзу ці території були передані Україні з формулюванням «для підвищення процентного співвідношення пролетаріату на Україні».

Також російська пропаганда під час початкового етапу агресії проти України активно використовувала маніпулятивну концепцію «Новоросії». Пропагандистський концепт базувався на міфічній культурно-історичній окремішності південних і східних областей України від решти території держави.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.