Норвежець Йон Фоссе отримав Нобелівську премію з літератури

Норвезький автор романів, оповідань і драм був відзначений суддями за те, що він «дав голос невимовному».

Нобелівську премію з літератури присуджено 64-річному норвезькому письменнику Йону Фоссе «за його новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне». Його твори включають серію романів «Септологія», «Аліс у вогні», «Меланхолія» та «Сяйво».

«Його величезний творчий доробок, що охоплює різноманітні жанри, включає близько 40 п’єс і велику кількість романів, поетичних збірок, есе, дитячих книжок і перекладів», — сказав Андерс Олссон, голова Нобелівського комітету з літератури. «Фоссе поєднує вкоріненість у мові та природі свого норвезького походження з художніми техніками на хвилі модернізму».

«Я приголомшений і дещо наляканий. Я розглядаю це як нагороду для літератури, яка перш за все прагне бути літературою, без будь-яких інших міркувань», — сказав Фоссе у заяві.

Він також сказав норвезькому громадському мовнику NRK, що був «здивований, але й ні» перемогою. «Я брав участь у дискусії протягом 10 років і більш чи менш попередньо готувався до того, що це може статися», — сказав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Жак Тестар, видавець художньої літератури Фоссе, сказав, почувши цю новину: «Він винятковий письменник, якому вдалося знайти абсолютно унікальний спосіб писати художню літературу. Як сказала нещодавно в інтерв’ю його норвезька редакторка Сесілі Сейнесс: якщо ви відкриєте будь-яку книгу Джона і прочитаєте пару рядків, її не може написати ніхто інший, пише Guardian.

«Його фантастика чарівна, містична і вкорінена в ландшафті західних фіордів, де він виріс», — додав Тестард. «Дуже важливо пам’ятати, що він пише нюношком або новонорвезькою мовою, мовою меншини в Норвегії, що само по собі є політичним актом. Він також видатний драматург і поет. Він неймовірний розум, і це не могло статися з приємнішою людиною».

Хто такий Йон Фоссе

Фоссе народився в 1959 році в Хаугесунді на західному узбережжі Норвегії, виріс у Страндебармі. У віці семи років він ледь не загинув у результаті нещасного випадку, що, за його словами, було «найважливішим досвідом» його дитинства та тим, що «створило» його як художника. У підлітковому віці він мріяв стати рок-гітаристом, перш ніж звернути свої амбіції до написання.

Його дебютний роман Raudt, svart (Червоний, чорний) був опублікований у 1983 році. Його перша вистава, Og aldri skal vi skiljast (І ніколи ми не розлучимось), була поставлена в Національному театрі в Бергені в 1994 році. , перша п’єса, яку він написав, Nokon kjem til å komme (Хтось прийде), призвела до його прориву в 1999 році, коли французький режисер Клод Регі поставив її в Нантері.

Фоссе став найулюбленішим норвезьким драматургом після Генріка Ібсена. Він написав понад 30 п’єс, у тому числі Namnet (Ім’я), Winter (Зима) та Ein sommars dag (Літній день). Серед його більших творів – трилогія «Септологія», третій том якої увійшов до короткого списку міжнародної Букерівської премії у 2022 році.

«Септологія», яку Фоссе розпочав під час перерви у написанні драматургії та після прийняття католицизму в 2013 році, розповідає про старіючого художника Асле, який живе самотньо на південно-західному узбережжі Норвегії та розмірковує про своє життя. У Бйоргвіні живе ще один Асле, який також є художником, але бореться з алкоголем. Двійників поглинають однакові екзистенційні питання про смерть, віру та кохання.

У 1989 році, того самого року, коли вийшов роман Фоссе «Наустет» («Човновий дім»), письменник навчав норвезького колегу Карла Уве Кнаусгорда, який був студентом Академії письменства в Хордаланді. «Голос Фоссе безпомилковий у всьому, що він пише, і ніколи не є нічим, якщо його немає», — написав Кнаусгорд у 2019 році.

Британським видавцем Fosse є Fitzcarraldo Editions, яке також видає Енні Ерно, лауреата Нобелівської премії з літератури 2022 року. Перемога Фоссе знаменує собою третю перемогу лондонського незалежного видавця за п’ять років: Ольга Токарчук стала лауреатом у 2018 році. Натомість премію було відкладено та вручено у 2019 році через скандал із сексуальним насильством за участю чоловіка однієї з колишніх членів Академії, який очолював декільком членам подати у відставку.

Фоссе проживає між Австрією та Норвегією. Він отримає нагороду на церемонії в Стокгольмі 10 грудня. Він отримає 11 мільйонів шведських крон (821 209 фунтів стерлінгів), порівняно з 10 мільйонами шведських крон, отриманих минулого року.