Нобелівська премія з літератури присуджена білоруській письменниці

Нобелівська премія з літератури за 2015 рік присуджена білоруській письменниці Світлані Алексієвич.
Про це в Стокгольмі оголосила постійний секретар Шведської академії Сара Даніус. “За її багатоголосу творчість – пам’ятник страждання і мужності в наш час”, – повідомила Сара Даніус.
Світлана Алексієвич (народилася в 1948 році) – всесвітньо відомий білоруський прозаїк, пише російською мовою. Автор прози про Велику Вітчизняну війну, про катастрофу в Чорнобилі (“У війни не жіноче обличчя” (1985), “Останні свідки” (1985), “Цинкові хлопчики” (1989), “Чорнобильська молитва” (1997) та інші).
Премія з літератури є однією з п’яти, заповіданих в кінці XIX століття шведським промисловцем і винахідником Альфредом Нобелем.
Церемонія нагородження проходить за традицією в Стокгольмі 10 грудня в день смерті засновника Нобелівських премій. Сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 8 млн шведських крон ($953 тис.).
Шведська академія була заснована в 1786 році королем Густавом III за прикладом французької для підтримки і розвитку шведської мови і літератури. У складі Академії – 18 членів, які обираються на свою посаду довічно голосуванням постійних членів академії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал