Нобелівська лауреатка Алексієвич пише книгу про масові протести проти Лукашенка

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич пише нову книгу, і вона буде присвячена масовим протестам проти режиму Олександра Лукашенка, які розпочалися в серпні 2020 року. Про це вона розповіла в інтерв’ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung, пише mind.ua з посиланням на Deutsche Welle.

«Багато людей телефонують мені, надсилають свої спогади. І у всіх почуття потрясіння і розгубленості. Ми хочемо побудувати незалежну, благополучну країну. Але як? Ми живемо між двох загроз: Лукашенка і Росії», – сказала Алексієвич.

При цьому Алексієвич сподівається, що білоруський правитель піде раніше, ніж вона встигне написати книгу. Лукашенко «піде до того, як я її закінчу. Я пишу дуже повільно», зазначила вона.

На питання про підйом громадянського суспільства в Білорусі, письменниця висловила впевненість, що він не закінчився.

«Звісно, ні. Але як я можу вимагати від людей виходити на вулиці, якщо я сама поїхала?» – зауважила Алексієвич, яка з вересня 2020 року на запрошення Німецької служби академічних обмінів DAAD проживає в Берліні. В інтерв’ю Süddeutsche Zeitung вона знову закликала до більш консолідованої міжнародної підтримки білоруського протестного руху.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ведучи мову про життя в Німеччині, письменниця зауважила, що почуває себе в безпеці.

«Німці дуже мало знають про нас. Я багато думала, чому це так. Може, вони розглядають нас як частину Росії, – ми ж така маленька країна, точка на околиці величезних імперій», – сказала Алексієвич.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.