Німецький художник Вольфганг Бельтраккі створив 4608 NFT на основі картини Леонардо да Вінчі «Спаситель світу»

Пікантності цій новині надають два факти. По-перше, оригінальний “Спаситель світу” в 2017-му році був визнаний найдорожчим твором мистецтва в історії людства. По-друге, сам Бельтраккі тільки в 2015-му вийшов з в’язниці, де відбував покарання за підробку понад 300 картин. Але про все по порядку …

Німецький художник Вольфганг Бельтраккі, який водив за ніс кращі музеї світу і продавав підроблені картини колекціонерам за мільйони доларів, створив NFT колекцію з 4608 NFT за мотивами картини Леонардо да Вінчі «Спаситель світу». Назва серії говорить сама за себе – «The Greats» («Великі»).  Про це пише incrypted.net.

Варто відзначити, що в 2017 році саме цей твір було визнано найдорожчим в історії людства. Вартість шедевра на аукціоні Christie’s 2017 року сягнула $ 450. 000 000. Купив її довірена особа наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана.

Особливістю проєкту зі створення 4608 NFT стало те, що кожна робота має риси, що стосуються певної епохи розвитку живопису, а також є відсиланням до ряду відомих художників. Деякі картини можна побачити у віртуальному музеї Вольфганга Бельтраккі. Деякі маркери створені в стилі «Високого Відродження», інші – в стилі постімпресіонізму, сюрреалізму і навіть поп-арту.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, великий фальсифікатор Бельтраккі протягом трьох десятиліть підробляв картини найбільш відомих і дорогих живописців, які видавав за раніше втрачені або антикваріат після реставрації. Вважається, що за період з 1980-2011 рік Вольфганг продав підробок на 35 млн євро, але поніс заслужене покарання, вину свою визнав. Вийшов махінатор на свободу в 2015 році, відсидівши трохи більше 3 років. Після звільнення йому було заборонено виставляти свої роботи і працювати з картинами, тому він знайшов вихід – NFT.

Автор колекції заявив, що «сьогодні твором мистецтва є не тільки сама картина, але і механізм продажу, записи власника, технічна реалізація за допомогою NFT».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.