Незавершений роман французької письменниці Франсуази Саган «Чотири кути серця» видано англійською мовою

Видавництво Amazon Crossing випустило англійською мовою незавершений роман французької письменниці та феміністки Франсуази Саган «Чотири кути серця» (The Four Corners of the Heart).

Рукопис 2011 року, через сім років після смерті авторки, знайшов її син Дені Вестгофф, пише The Guardian.

Роман, який був виданий у перекладі Софі Р. Льюїс, розповідає історію Марі-Лор Крессон. Її чоловік Людовік повертається додому за три роки після жахливої ​​автомобільної аварії, через яку погіршились його психічний стан та фізичне здоров’я. Одного дня в гості приїжджає мати його дружини Фанні, між Людовіком та тещею спалахує роман, проте несподівано до любовного трикутника долучається його батько Анрі.

Франсуаза Саган не встигла дописати книжку, тож сюжет не має кінцівки. Дені Вестгофф був проти того, щоб хтось або навіть він особисто, дописував роман матері.

«Я ніколи не хотів, головним чином із моральних причин, завершити цей роман. Я надто поважаю, занадто високо поважаю його авторку — і людину, яка це написала, мою матір, — щоб відчувати себе компетентним змінити її роботу, додати до неї щось», — говорив він в інтерв’ю The Guardian.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Видавництво Éditions Plon випустило роман Les Quatre coins du coeur французькою у 2019 році. На вимогу видавця Вестгофф вніс деякі зміни в текст: видалив «деякі абзаци, які були не більше ніж повторенням по суті подібних попередніх уривків» і «досить довгий розділ з описом дружини Анрі Крессона, який анітрохи не збігався з персонажем, змальованим скрізь у книжці».

На думку сина Саган, незавершений роман «не вносить нічого особливо нового чи виняткового» у творчість його матері, проте книжка викликала резонанс у Франції.

  • Франсуаза Саган — французька письменниця, драматургиня, сценаристка, кінорежисерка, яка вивела жанр жіночого роману на новий рівень. Найвідоміший роман  — «Добридень, смутку!» (Bonjour Tristesse!), написаний у 18 років. Книжка стала бестселером, була перекладена багатьма мовами та видана понад мільйоном примірників.
  • Для Саган не існує стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, натомість її цікавлять любовні трикутники та чотирикутники, парадоксальність і багатогранність кохання. Стиль письменниці емоційно наснажений, піднесений, дещо манірний й витончений.

divoche.media