Незабаром у Франції стартує 74-й Каннський кінофестиваль

Незабаром розпочнеться одна з наймасштабніших подій у світі кіно. 6 липня стартує 74-й Каннський кінофестиваль. Торік його скасували через коронавірус, а тепер це перший кінозахід, який відбудеться повністю наживо – без віртуальної частини. На набережній Круазетт у розпалі приготування до визначного дійства. Подробиці у матеріалі кореспондентки “5 каналу” Христини Катарини.

З велетенських чорно-білих плакатів на перехожих поглядає Спайк Лі. Постери з американським режисером прикрашають знаменитий Палац фестивалів у Каннах. Уже 6 липня в його стіни повернеться один із найбільших кінофестів світу.

Цікаво що, Спайк Лі стане першим темношкірим фільмотворцем, який очолить його зіркове журі. У 1986 році Спайк Лі дебютував на Каннах як режисер зі стрічкою “Їй це потрібно”. А у 2018 його картина “Чорний ку-клукс-кланівець” виграла тут гран-прі.

Окрім голлівудського режисера, переможців фестивалю визначатимуть іще 8 знаменитостей. Творці представлять свої картини в шести програмах. В основному конкурсі буде 24 стрічки. Відкриватиме захід сюрреалістичний мюзикл “Аннет” режисера Леоса Каракса з Маріон Котіяр та Адамом Драйвером у головних ролях. Фільм розповідає про стендап-коміка та його дружину – всесвітньо відому співачку. Їхнє світське життя йде догори дриґом із появою незвичної дочки Аннет.

Перлина фестивалю – комедійна драма “Французький вісник” американського режисера Веса Андерсона. Через пандемію прем’єру переносили щонайменше тричі. Стрічка просочена притаманним Андерсону вінтажним ексцентричним стилем, а її головні персонажі – журналісти американської газети, які працюють у французькій редакції на початку XX століття. Акторський склад рясніє плеядою зірок – Тімоті Шаламе, Білл Мюррей, Елізабет Мосс, Френсіс Макдорманд і Тільда ​​Свінтон.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Україну на “Каннах” представить документальний фільм  “Бабин Яр. Контекст” режисера Сергія Лозниці. Створений він спільно з Меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр” і складається з двох десятків епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Вони відзняті в період із 1941 по 1966 рік. Фільм представлять у програмі Спеціальних показів.

“Я щаслива навіть від думки про те, що фестиваль знову відбудеться. Ми майже повернулися до нормального життя й дуже раді знову відвідати Каннський кінофест – навіть якщо цьогоріч він буде іншим”, – поділилась враженнями власниця кінотеатру Корнія Клодін.

Фестиваль із нетерпінням чекають не лише майстри кіноремесла, а й пересічні французи. 74-ті Канни особливі – адже відбудуться після року перерви. У 2020 році захід скасували через пандемію, як і низку інших подій у місті.

Карантинне затишшя коштувало Каннам близько восьми сотень мільйонів євро. Тож цьогоріч до дійства готуються з удвічі більшим захопленням і нетерплячкою.

На тижні Франція скасувала останні коронавірусні обмеження. Каннський кінофест стане першим, який відбудеться без віртуальної частини. Однак гості й учасники повинні бути вакциновані або що два дні проходити тест на коронавірус. А ще жодних поцілунків на червоній доріжці.

“Можливо, цьогоріч фестиваль буде більше для людей, а менше для професіоналів. Підготовка до  дійства підіймає настрій”, – розповів співробітник канського кінофестивалю Марк.

“Важливо, щоби цей фестиваль таки відбувся, бо це вагомий момент як для індустрії кіно, так і для всієї Франції. Адже саме ця країна зустрічає зірок”, – зазначив турист із Бордо Ерік Моро.

Переможців фестивалю оголосять 17 липня. А от лавреатка почесної “Золотої пальмової гілки” вже відома. Це Джоді Фостер – голлівудська акторка, режисерка і продюсерка, володарка двох “Золотих глобусів” та двох премій “Оскар”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.