Невігластво Зеленського в питаннях історії завдає втрат Україні – Європейський інститут

Висловлювання Зеленського під час візиту в Польщу про “плюси і мінуси СРСР” – це не лише незнання історії і байдужість до доль мільйонів постраждалих від радянського тоталітарного режиму, а й кричуще невідчуття політичного контексту. Говорити про “плюси СРСР” його найбільшим жертвам – вершина “дипломатичного хисту”.

Про це пише аналітичний портал “Європейський інститут“.

Говорити про “плюси і мінуси” держави, яка виморила твій народ за один рік голодом принаймні на 4 млн. фізичних втрат і привела до 7 млн. демографічних втрат, коли людей довели до канібалізму; яка розпочала нелюдські експерименти з масовим виселенням 2,5 млн. людей, яких віднесли до куркулів; масовими етнічними чистками українців-закерзонців, поляків, кримських татар; яка прийняла “закон про 5 колосків”, де за кілька знайдених на полі колосків судили навіть дітей; яка кидала українців у такі загарбницькі війни як фінська, де за кілька місяців поклала майже 150 тис. вбитими і 200 тис. пораненими і обмороженими – таке може лише людина без жодним моральних бар’єрів, без жодних навіть натяків на людську емпатію.

Зеленський може не зупинятися – це саме може сказати і про Гітлера, і про німецьких нацистів – ця система, яка організувала справжні фабрики людиновбиства, мала прекрасну економіку, започаткувала виробництво “народного автомобіля” і мала найбільш гуманне законодавство щодо захисту тварин. А концтабори, газові камери, Бабин Яр, експерименти на людях – це “всього лише мінуси”. Як ця ідея має бути сприйнята мільйонами родичів євреїв, українців, поляків, замучених в концтаборах?

Особливо вражає, що ця заява була зроблена в річницю, коли Україна 6 років тому вжила дієвих законодавчих кроків з засудження комуністичного і нацистського режимів. Йдеться про закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки”, ст. 3 якого чітко вказує: “Пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як повідомляє prm.ua, раніше політолог Віктор Уколов написав, що президент України Володимир Зеленський під час святкування річниці Конституції Речи Посполитої у Варшаві у своїй імпровізованій промові нахамив господарям свята.

Дипломат, шоумен Дмитро Чекалкин зауважив, що вихваляння Радянського Союзу Володимиром Зеленським у присутності президентів Литви, Латвії та Естонії можна прирівняти до схвалення дій Третього рейху під час візиту до Ізраїлю.

3 травня президенти Республіки Польща, Естонської Республіки, України, Латвійської Республіки та Литовської Республіки підписали спільну декларацію щодо продовження співпраці з огляду на сучасні загрози для загальної безпеки.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.