Ненависть до всього російського зростає: в Україні пропонують запровадити предмет «русофобія»

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну ненависть до усього російського в українців невпинно зростає. Звірства, які чинять окупанти на нашій землі, породжують жагу до ненависті та помсти.

Нещодавно на державному сайті petition.president.gov.ua  з’явилася петиція, в якій пропонується запровадити додатковий предмет у шкільній програмі — «Русофобія».

Її зареєстрували 30 червня 2022 року. Автор Ганул Дем’ян Вадимович вважає, що через російську агресію і невиправдану жорстокість солдат рф, в школах треба вводити «русофобію».

«Прошу вас підтримати петицію по створенню нового предмету в українській шкільній програмі, під назвою — «русофобія». Або замінити предмет «російська мова та література», предметом «русофобія». Наші діти — наше майбутнє!» — йдеться у тексті петиції.

Що таке «русофобія» та коли виник це термін

Після вторгнення в Україну в 2014 році російський уряд і контрольовані державою дезінформаційні видання почали називати всіх, хто ставив під сумнів дії росії, ксенофобними русофобами.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У Вікіпедії термін «русофобія» пояснюється, як ірраціональний російський аргумент, що позначає частину неоімперського дискурсу свідомості росіян і видається ними за упереджене, підозріле, неприязне, вороже ставлення до росії, росіян, російської мови та російськомовних.

Наприклад, росія любить стверджувати, що негативна реакція міжнародної спільноти на її вторгнення в незалежну країну була просто тому, що люди боялися і ненавиділи росію.

Твердження про «русофобію» у низці тем російський уряд використовує щоразу, коли хоче зіграти роль жертви, хоча насправді він є агресором.

Володимир Волков, академік РАН вважає цей термін різновидом ксенофобії. Російські шовіністи й апологети зовнішньої політики росії часто використовують звинувачення в «русофобії» як форму пропаганди, щоб протистояти критиці росії.

chas.news