Названі лауреати Міжнародної літературної премії імені Роберта Бернса (Шотландія – США)

Міжнародний Арт-центр «Радіус миру» (США, Лос-Анджелес, голова журі – Анатолій Фрадіс) та його представництво в Шотландії (м. Единбург)  оголосили лауреатів Міжнародної літературної премії імені Роберта Бернса за 2021 рік.

Роберт Бернс (1759-1796)видатний шотландський поет-романтик, фольклорист. Його геніальна творчість відома в усьому світі, зокрема її дуже високо оцінювали класики нашої літератури Тарас Шевченко, Іван Франко та Леся Українка. День народження Роберта Бернса – це національне свято в Шотландії.

Приємно, що серед нагороджених нині – знаних письменників із різних держав – є й наші співвітчизники. Отже, цьогорічними лауреатами почесної відзнаки за великий внесок у літературу стали всесвітньо відомі українці з Чернігова Тетяна та Сергій Дзюби. Їхня книжка вибраних віршів «Selected poems», яку блискуче переклали англійською мовою Люба Ґавур та Богдан Бойчук, успішно вийшла в США, у Нью-Йорку, і вісім разів перевидавалася, тож її загальний наклад тепер становить понад 50 тисяч примірників. Книжка «Вірші для Тетяночки» Сергія Дзюби, переможця міжнародного фестивалю у Лондоні, побачила світ в Англії. А в Канаді виданий п’ятитомник Тетяни та Сергія Дзюби «Вірші 80-ма мовами світу».

До того ж, це цікаве творче подружжя – відомі перекладачі. Незабаром, наприкінці травня, вийде великий, ошатний другий том (800 сторінок) Сергія Дзюби з тритомника «Гріх любити неталановито!», в котрому представлено його вибрані переклади українською з 60 мов – це і світова класика, й твори популярних сучасних зарубіжних авторів. Зокрема, Сергій Дзюба переклав і вірші Роберта Бернса.

Премією імені Роберта Бернса відзначено й одеситку Олену Ананьєву, знану письменницю, мистецтвознавця та міжнародну громадську діячку, яка нині мешкає в Німеччині і багато робить для позитивного іміджу України в світі, популяризації творчості наших поетів, прозаїків, драматургів, критиків, художників, перекладачів, акторів, співаків, композиторів та музикантів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Лауреатом цієї престижної нагороди став і відомий кіноактор та поет з Одеси Анатолій Індріцанін, котрий, зокрема, вперше в історії вітчизняного кінематографа блискуче втілив на екрані образ великого музиканта і педагога Петра Столярського.

Також Міжнародну літературну премію ім. Роберта Бернса цього року за визначну літературну діяльність отримали письменники: Михайло Годов (Німеччина), Ашис Санйал (Індія, Бангладеш), Роллан Сейсенбаєв, Євген Прудченко (Казахстан), Михась Пазняков, Анатолій Аврутін (Білорусь), Ділян Димитров (Болгарія, Франція), Вікторія Левіна, Олександр-Ошер Штейнберг (Ізраїль), Айдарбек Сарманбетов  (Киргизстан), Агшин Алієв та Мубаріз Агахан огли Сулейманли (Азербайджан).

 

Ярослав Савчин,

письменник, перекладач, художник, журналіст,

прес-центр Міжнародної літературно-мистецької Академії України

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.