Навколо Шведської академії розгорівся скандал

 
У Шведської академії, організації яка обирає лауреатів Нобелівської премії, відбувся розкол.
Причиною цього став чоловік одного із членів академії, якого звинуватили спочатку в сексуальних домаганнях, а згодом і в розголошенні важливих даних про лауреатів премії, повідомляє Gazeta.ua.
У листопаді 2017 року ЗМІ написали, що 18 жінок заявили про сексуальні домагання до них зі сторони 71- річного фотографа Жан-Клода Арно, чоловіка члена Шведської академії Катаріни Фростенсон. Він є важливою постаттю в культурному житті країни, займає посаду арт-директора стокгольмського літературного клубу. Випадки сексуального насилля зі сторони Жан-Клода Арно відбувались протягом 1996-2017 і напряму торкнулися Шведської академії, деякі з них відбувались в квартирах організації. У Шведській академії було обговорення цих подій, тоді з’ясувалось, що члени академії, їх дочки, дружини і співробітники канцелярії стикались з відповідною поведінкою Арно. Після цього організація розірвала всі зв’язки із фотографом, а поліція у свою чергу розпочала розслідування цієї справи. Згодом з’ясувалось, що частину епізодів неможливо розглянути через їх давність, Арно відкидав будь-які звинувачення у його сторону.
Крім того, Арно звинуватили у зливі інформації стороннім лицям. Газета Dagens Nyheter написала, що він кілька разів називав лауреатів премій до їх офіційного оголошення. Видання припустило, що таким чином фотограф хотів показати свою значимість у житті академії. Петер Енглунд, який раніше був постійним секретарем організації, заявив що знав про злив і спробував в цьому розібратись. Однак, дружина Арно різко відреагувала на це, змусивш покинути затію. Однак, у квітні спливло нове звинувачення Арно. Повідомили, що він назвав стороннім лицям імена вже 7 лауреатів, серед них: Віслави Шимборської в 1996 році, Ельфріди Єлінек в 2004-му, Гарольда Пінтера в 2005-м, Жан-Марі Гюстава Леклезіо в 2008-му, Патріка Модіано в 2014-му, Світлани Алексієвич в 2015-му і Боба Ділана в 2016-м. Крім того, Арно двічі говорив, хто стане новим членом Шведської академії. Однак, адвокат звинуваченого запевняв, що його підзахисний нікому не називав імена. Слідство не встановило, чи мали дії Арно якісь серйозні наслідки.
Постійний секретар академії Сара Даніус, яка також повідомляла про домагання до неї, найняла у листопаді 2017 року юридичну фірму, щоб провести розслідування зв’язків членів організації з Жан-Клодом Арно, а також чи впливав він на рішення академії. Поки що офіційні результати невідомі.
У квітні 2018 року відбувся розкол серед членів Шведької академії, коли троє з них повідомили про вихід з організації. Ними були секретар Петер Енглунд, письменник Клас Естергрен, які не захотіли миритись з тим, що інші члени ставлять дружбу і “смутні міркування” вище існуючих правил. Також на їх дії вплинуло рішення не звертатись до поліції, і не виключати Катарін Фростенсон з академії. Після цього конфлік в академії перейшов на новий рівень, зокрема інший постійний секретар організації Горас Енгдаль звинуватив членів, які вийшли у порушенні правил, а також назвав Сару Даніус найгіршим секретарем з моменту заснування організації в 1786 року.
Шведська академія складається з 18 осіб, які обираються на довічний термін. Кілька разів члени організації повідомляли про вихід, коли протестували проти чогось. Однак, досі ніхто не наважувався позбавитись членства. Випадки виключення з академії за всю історію були двічі ( обидва рази виганяли першого секретаря організації Густава Моріца Армфельта, його визнавали винним у держзраді.) Зараз же в роботі Шведської академії беруть участь 13 осіб.
 
Шведська академія — Королівськаорганізація. Заснована Густавом III в 1786 році. Це національний аналог Французької академії, створений за її зразком. Шведська академія складається з обмеженої кількості місць (їх менше, ніж у Франції — не 40, а 18). Займають їх довічно відомі шведські письменники, вчені, громадські діячі, чиї твори вважаються зразковими. Для літератора членство в Шведської академії — вищий національний престиж. Основне заняття Академії — нормування шведської мови, зберігати “чистоту, силу і тонкість шведської мови”

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал