Науковець Петро Рихло – лауреат премії Станіслава Вінценза

Коло Вінценза поповнилося – новим лауреатом премії «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» став Петро Рихло. Про це повідомляє golos.com.ua.

На Форумі «Via Carpatia», що вчетверте відбувається у Верховинському районі Івано-Франківщини, відзначили лауреата традиційної вже премії Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів». Цьогоріч її отримав Петро Рихло – літературознавець, есеїст, перекладач.

Петро Рихло – професор кафедри зарубіжної літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, керівник Австрійської бібліотеки в Чернівцях. Лауреат – автор майже сорока перекладів німецьких письменників, укладач антології німецькомовної літератури Буковини. Має численні публікації українською, німецькою, польською та російською мовами в нашій країні та за кордоном. А ще – вагомі літературні відзнаки.

Премію «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» заснували в 2018 році з ініціативи тодішнього голови Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради Миколи Княжицького на честь польського філософа-гуманіста, письменника-перекладача Станіслава Вінценза.

Із Прикарпаттям Вінценза пов’язує не тільки місце народження та навчання, а й творчість. Після І Світової війни він почав писати чотиритомну епопею про Гуцульщину «На високій полонині», та продовжив її вже в еміграції як подяку рідному краєві, в 1936 році власним коштом встановив пам’ятник Іванові Франку в селі Слобода-Рунгурська на Коломийщині.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, що під час Першого міжнародного форуму країн Східної та Центральної Європи «Via Carpatia» лауреатом Премії Станіслава Вінценза став проректор Українського католицького університету, правозахисник Мирослав Маринович, який отримав цю відзнаку під час Міжнародної конференції «Коло Вінценза: майбутнє Карпат».

У 2019 році під час Другого міжнародного форуму країн Східної та Центральної Європи «Via Carpatia» Премію Станіслава Вінценза отримав поет і видавець, уродженець Прикарпаття, лауреат Шевченківської премії Іван Малкович.

Торік Форум «Via Carpatia» через карантин перемістився до Львова, де відбувся онлайн. Премією Станіслава Вінценза нагородили тоді Леоніда Фінберга – директора Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головного редактора видавництва «Дух і Літера». Тож він поповнив «Коло Вінценза» – інтелектуальний клуб людей, об’єднаних високими гуманістичними ідеалами.

У Польщі Премію імені Станіслава Вінценза також вручають – за видатні досягнення в популяризації культури Центральної та Східної Європи. У 2020 році лауреатом цієї Премії став Олег Сенцов. Очільник Краківської міської ради і голова капітули премії Домінік Яшковець акцентував тоді, що Олег Сенцов – «це не тільки сильний голос незалежної України, протидія незаконній анексії Криму, але це також мужність відданого митця та важливий універсальний голос мистецтва, який демонструє свободу слова, незалежність та ідентичність нашого регіону».

Людмила СТРАЖНИК

Івано-Франківська область

На знімку: Науковець Петро Рихло – новий лауреат Премії Станіслава Вінценза

Фото із сайту viacarpatia.org

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.