Нацрада скасувала рішення про штраф та попередження телеканалу «112 Україна» за розпалювання ворожнечі на пропаганду війни

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення скасувала своє рішення від 28 січня 2021 року щодо результатів позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК “112-ТВ”», яким регулятор оштрафував та оголосив попередження телеканалу «112 Україна» за висловлювання учасників ефірів із розпалюванням ворожнечі та пропагандою війни. Як повідомляє detector.media, це рішення члени Нацради проголосували одноголосно на позачерговому засіданні 1 лютого.

Представники каналу не з’явилися на засідання 28 січня 2021 року. Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль повідомив, що регулятор не має підтвердження участі представників телеканалу в засіданні. А вже після засідання стало відомо, що «112 Україна» надіслав лист Нацраді, у якому попросив перенести розгляд результатів перевірки, бо керівник або інша відповідальна особа не зможуть бути на засідання через поширення COVID-19.

«Насправді в той момент ми дійсно не знали, братиме чи не братиме участі канал. Але в системі електронного документообігу цей лист проходив процес реєстрації. Зрозуміло, що під засідання неможливо одночасно займатися реєстрацією документів і розглядати це питання. Оскільки я все це побачив після засідання, вирішив попросити вас зібратися й обговорити цю історію», – розповів він.

Валентин Коваль уточнив, що регулятор під час розгляду питання мав взяти до уваги цей лист. Попри те, що про прохання каналу стало відомо лише після засідання, регулятор вирішив скасувати рішення. Пан Коваль пояснив, що не впевнений, що рішення про результати перевірки «112 Україна» виконають.

«Досвід, який склався за довгі роки при намаганні регулятора забезпечити присутність ТОВ “ТРК “112-ТВ”” на засіданнях Національної ради, вказує на те, що ліцензіат вчинив вищезазначені дії з метою уникнення відповідальності та перешкоджання виконання повноважень регулятора. Бо подія, на яку в листі посилається канал відбулася в ніч на 26 січня. Отже, канал міг і мав пересвідчитися в тому, що інформація про його нездатність взяти участь у засіданні дійшла до Національної ради вчасно», – сказав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Член Нацради Максим Онопрієнко вказав, що результати перевірки телеканалу розглянуть на наступному засіданні.

«Це не наша помилка. Це наслідок несвоєчасних дій ліцензіата. У цих діях ми вбачаємо ознаки того, що зроблено це було задля уникнення відповідальності. Юридично, процедурно ми зараз скасуємо своє рішення від 28.01, але зазначені порушення нікуди не поділися. Ми будемо розглядати їх на наступному засіданні й сподіваємося, що ліцензіат вживатиме заходів, щоб брати участь у цьому засіданні», – сказав він.

Члени Нацради одноголосно підтримали проєкт рішення:

  • скасувати рішення Національної ради від 28 січня про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «ТРК “112-ТВ”»;
  • виконання цього рішення покласти на Управління контролю та аналізу телерадіомовлення юридичне управління;
  • контроль за виконання цього рішення покласти на першого заступника головиНаціональної ради Валентина Коваля.

Нагадаємо, 28 січня 2021 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала на 114 тисяч гривень та оголосила попередження телеканалу «112 Україна» (ТОВ «ТРК “112-ТВ”») за висловлювання учасників ефірів із розпалюванням ворожнечі та пропагандою війни.

Перевірка проходила за результатами комплексного моніторингу ефіру каналу «112 Україна» за серпень-грудень 2019 року. Нацрада зафіксувала поширення в ефірі каналу висловлювань, у яких є заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Цю перевірку «112 Україна» Нацрада призначила ще рік тому – в січні 2020 року. Підставою для нього став моніторинг каналу за липень-грудень 2019 року – один з найбільших комплексних моніторингів Нацради за останні роки.

10 грудня 2020 року Нацрада оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за показ російського мультфільму «Необыкновенное путешествие Серафимы». Крім того, за 2020 рік Нацрада призначила ще кілька перевірок «112 Україна»: через збільшення обсягу іноземного продукту, через цитати Віктора Медведчука зі схваленням Володимира Путіна, через висловлювання Петра Симоненка, через сюжети про зустріч Віктора Медведчука та Володимира Путіна.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.