Нацрада просить СБУ відреагувати на заяви Ганни Герман в ефірі каналу ZIK

Ганна Герман заперечувала зовнішню агресію проти України й говорила про «внутрішній тероризм».

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить Службу безпеки України відреагувати на слова Ганни Герман, яка в ефірі телеканалу ZIK заперечувала зовнішню агресію проти України, закликала боротися проти «внутрішнього тероризму» та називала Революцію гідності державним переворотом. Як інформує detector.media, про це повідомив член Нацради Максим Онопрієнко на засіданні регуляторного органу 28 січня.

Йдеться про висловлювання Ганни Герман у випуску токшоу «Ми всі – українці» 21 січня на каналі ZIK, ведучими якого є Ростислав Сухачов і Тетяна Терехова (донька народного депутата Андрія Деркача, проти якого США запровадили санкції як проти «російського агента»).

«У прямому ефірі Ганна Герман заперечила факт наявності збройної агресії проти України, назвавши його несправжнім, вказаним, а також закликавши Збройні сили України боротися проти справжнього ворога – внутрішнього тероризму. Цей заклик може бути розцінено невизначеним колом глядачів телеканалу як заклик до національного збройного протистояння за участі чи за підтримки Збройних сил та як допустимість застосування насильства як такого», – пояснив Максим Онопрієнко.

«Також Ганна Герман закликала фактично об’єднатися проти осіб, які брали участь у Революції гідності, які, на її думку, зробили державний переворот. Такі висловлювання з явними ознаками розпалювання національної ворожнечі також можуть бути розцінені як заклик до насильства та національного протистояння, що ставить під загрозу національну безпеку», – додав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тому Нацрада в інтересах захисту національного інформаційного простору, а також національної безпеки звертається до СБУ для вжиття відповідних заходів у межах компетенції, повідомив член Нацради.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зауважив, що дедалі часті в ефірі «певних каналів» можна почути комбінацію слів «громадянська війна на сході» та звинувачень на адресу Збройних сил України. «Використання такого наративу суперечить тому, що ми українці, воно, напевне, послуговує тим, хто хотів би бачити Україну не такою, якою хочемо її бачити ми», – вважає пан Коваль.

Він закликав телеканали уважніше ставитися до цих речей. Водночас звернув увагу, що ведучі каналів сприймають такі заяви учасників ефірів як належне, але спеціально для Нацради роблять ремарку: «Ми маємо для Нацради вам заперечити, тому ми це робимо». На думку пана Коваля, це «не по-людськи, непрофесійно і не по-журналістськи».

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.