Національна спілка письменників України звернулася до російських письменників з приводу загрози нової російської агресії

Національна спілка письменників України звернулася до російських письменників з приводу загрози нової російської агресії.

Нижче – текст звернення.

Національна спілка письменників України висловлює глибоке занепокоєння з приводу концентрації військ Російської Федерації на кордонах України, а також можливого збройного вторгнення російських військ  на територію суверенної держави України.

Нечувана ескалація напруги на українсько-російському кордоні, спровокована керівництвом Російської Федерації, ставить Україну і весь світ перед драматичною загрозою широкомасштабної війни, яка може призвести до непоправних наслідків.

Вірячи в силу української армії і її спроможність захистити рідну землю від російського агресора, і висловлюючи вдячність за солідарність і допомогу державам демократичного світу, українські письменники вважають, що не менш важливою є позиція громадян різних країн, які не хочуть війни і для яких найвищими цінностями є мир, любов і взаємоповага.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У зв’язку з цим Національна спілка письменників України звертається до колег з Російської Федерації: ми, письменники, не повинні забувати, що майстри  слова мають найважливішу місію – осмислювати дійсність і оберігати духовність нації, її традиції і високу культуру.

Ми закликаємо російських письменників сказати своє вагоме слово і засудити агресивні наміри путінського режиму, спрямовані не лише проти демократичної України, а й проти всього демократичного світу.

На ваших раменах – важелезна вага відповідальності за духовність російської нації, а також за ті жахливі наслідки, до яких може призвести війна.

Ви є нащадками й спадкоємцями великої класичної російської літератури, засадничі принципи якої були завжди спрямовані на захист людини, її прав і свобод, а також на ствердження гуманізму, плекання добропорядності і милосердя.

Ми глибоко шануємо російських письменників-дисидентів, які своїм незламним духом і потужним голосом доклали чималих зусиль у руйнування підвалин тоталітарної системи Радянського Союзу, після занепаду якого з’явилася можливість демократичного розвитку і Росії, і колишніх республік СРСР, які здобули незалежність.

Пригадайте, як через численні переслідування, гулаги і психлікарні, влаштовані радянським режимом проти носіїв прогресивних думок, пройшла чимала кількість представників духовної окраси Росії – її духовна еліта.

Ми, українці, зробили свій демократичний європейський вибір і здатні його захистити. Ми також закликаємо російських письменників захистити демократію в самій Росії!

Національна спілка письменників України підтримує тих письменників Росії, які виступили проти путінської агресії щодо України.

Ми переконані, що війна – це велика біда для людства, а тому місія всіх людей доброї волі – не допустити катастрофи, зберегти мир на землі.

Секретаріат Національної спілки письменників України

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.