Національна спілка письменників України засудила ініціативу щодо виключення ЗНО з української літератури

Секретаріат Національної спілки письменників України виступив з заявою, в якій висловив обурення з приводу ініціативи Українського центру оцінювання якості освіти усунути обов’язкове зовнішнє комплексне незалежне оцінювання з української мови та літератури для більшості спеціальностей.

Як відомо, 14 вересня 2020 року Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) презентував ініціативу виключити для більшості спеціальностей складання обов’язкового комплексного зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Натомість пропонується залишити обов’язковим ЗНО лише з української мови, а комплексний тест з української мови та літератури зробити необхідним лише для вступу на спеціальності «з підвищеними вимогами до гуманітарних знань». Аналогічна пропозиція зафіксована і в проєкті умов прийому до закладів вищої освіти на 2021 рік, розроблених відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

Національна спілка письменників України  виступає категорично проти скасування комплексного ЗНО з української мови та літератури, тому що цей небезпечний крок  спрямований упослідити  українську мову та літературу як предмет вивчення і підірве підмурки конкурентоспроможності нашої літератури у світі.

Знання української мови, історії України, української літератури – це питання національної безпеки держави.

НСПУ закликає Український центр оцінювання якості освіти та Міністерство освіти й науки України відхилити запропоновані зміни у «Проєкті умов прийому до закладів вищої освіти», негайно вжити заходи щодо запобігання внесенню змін до нормативно-правових актів, що регулюють процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання, залишивши обов’язковим проходження випускниками загальноосвітніх начальних закладів України тестування з української мови та літератури, та застерігає від такого небезпечного кроку, спрямованого не на розвиток, а на знищення, бо це позбавить майбутні покоління якісного вивчення української мови і літератури та знищить підмурки державності.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.