Національна рада з питань телебачення та радіомовлення не видала ліцензії компанії Арфуша на створення Euronews Ukraine

Національна рада з питань телебачення та радіомовення перенесла розгляд питання про видачу ліцензію на супутникове мовлення компанії ТОВ «СН МЕДІА», кінцевим бенефіціарним власником якого є медіаменеджер та продюсер Валід Арфуш, на створення української версії каналу Euronews. Як повідомляє prportal.com.ua, таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила, що на сьогодні вона не готова голосувати за це питання, оскільки не має достатньо інформації про створення каналу і запропонувала перенести питання: «Я хочу знати за що я голосую, і що це дасть Україні». Більшість членів Нацради її підтримали.

Під час засідання Валід Арфуш наголосив на тому, що основна мета створення україномовної версії це бажання замінити російську версію каналу, яка  наразі транслюється у частини провайдерів без його згоди. Паралельно компанія домовляється з провайдерами, барами та ресторанами щодо трансляції англомовної версії.

«Сама ідея створення Euronews Ukraine обговорюється з минулого року, коли наш керівник зустрівся з Зеленським. Нам запропонували вести переговори з Міністерством культури. Але після тривалих переговорів ми не досягли згоди. Адже навіть при спільному фінансуванні виникають складнощі розподілення коштів. Однак за останні роки ми підписали  великі угоди з Арабськими еміратами та Катаром. Через це ми отримали значні інвестиції, і таким чином ми могли б самі запустити та фінансувати цей проєкт», – сказав Валід Арфуш.

Пан Арфуш із кінця 2019 року є віцепрезидентом із питань регіонального розвитку, відповідальним за розвиток діяльності Euronews у Східній Європі та Центральній Азії

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він запевнив, що вірить у розвиток українського ринку. «У нас є шанс зібрати високі рейтинги упродовж першого року», – сказав він.

На запитання Ольги Герасим’юк, який бюджет проєкту Валід Арфуш відповів, що витрати проєкту 3 мільйони євро на рік: «Головний акціонер – єгиптянин. Він не має жодного бізнесу у Києві. Арабські бізнесмени не дають нам гроші на українську версію. Однак наші великі контракти дають змогу на реалізацію наших проєктів». Нагадаємо, Euronews належить однойменному акціонерному товариству, 88% акцій якого належать приватній компанії Media Globe Networks, якою керує єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс, а 12% акцій – 20 громадським і державним телекомпаніям – членам Європейської спілки мовників EBU (серед них і російська ВДТРК).

«Ми хочемо зосередити  кошти на зарплатах співробітників і створення власної студії. Ми хочемо активно працювати упродовж 5 років, а далі виходити на самоокупність», – додав Валід Арфуш. Фінансування надходитиме від штаб-квартири в Ліоні.

За словами Валіда, раніше передбачалась значно вища вартість проєкту у співпраці з Міністерством культури саме через купівлю ліцензійних прав на Euronews.

Ольгу Герасим’юк непокоїла відсутність у презентації інформації про бізнесмоделі каналу, прикладу контенту, а також присутність  російської ВДТРК серед акціонерів Euronews.

«Коли ми вели переговори з міністерством культури, ми зобовязувались підтримувати імідж України у світі. І зараз попри те, що співпраця не склалась, але ми хочемо продовжувати цей напрям. І співпрацювати з міністерствами «Укрзалізницею» тощо в окремих проєктах. Тому українська держава отримає піар на міжнародному рівні. Ми це зробимо обов’язково. До того ж у нас будуть постійні телемости та включення з редакція інших європейських країн», – сказав Валід.

Згідно презентації канал планує показувати новини, студії, оригінальні формати. У перший рік роботи планується робити 30% контенту національних новин, а 40% міжнародних європейських новин. На другий рік роботи планується зростання українського продукту до 50%. Euronews Ukraine планує мовити з двох супутників, українською та англійською мовою.

Валід Арфуш також додав, що після того, як у медіа з’явилась інформація про запуск Euronews Ukraine, йому постійно пишуть журналісти щодо роботи.  Канал має намір побудувати в Україні мережу кореспондентів.

«Ми би хотіли бачити на каналі нові обличчя. Це складне завдання. Також під час переговорів з українським міністерством ми говорили щодо «Укрінформу». Можливо і там ми будемо шукати журналісти», – сказав Валід.

А заступник голови Олег Черниш закликав колег проголосувати за видачу ліцензії: «Давайте поповнимо бюджет і будемо дивитись як розвиватиметься канал». Також він додав, що задоволений тим, що держава не бере участь у фінансуванні каналу. Оскільки раніше був вже негативний досвід. Однак Ольга Герасим’юк наполягала на перенесенні питання, і решта членів Нацради її підтримали.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.