Нація злодюг і рабів. Понад 100 тис. викрадених українських артефактів перебувають у музеях паРаші

У російських музеях виявлено понад 100 тис. викрадених українських експонатів. І більшість із них, за словами експертів, повернути на історичну батьківщину неможливо. Багато артефактів вивезли ще до відновлення незалежності України, але грабувати країну росіяни продовжили й після початку повномасштабного вторгнення, повідомляє FREEДОМ.

В Україну повернулися викрадені росіянами культурні цінності. Артефакти вилучила митно-прикордонна служба США. Це сокири та кирки XVII століття і мечі, викувані до нашої ери.

“У червні 2022 року митно-прикордонна служба США затримала предмет старовини, який після відповідного дослідження виявився європейською залізною сокирою XVII ст. з молотом на задній частині. Сокиру було незаконно вивезено з України на територію Сполучених Штатів Америки. Також у червні минулого року було вилучено артефакти, незаконно ввезені до США з Росії. Зокрема, три залізні сокири XVII ст., три кирки XVII ст., два залізні скіфські мечі-акінаки VI ст. до н. е., а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 року до н. е.”, — з повідомлення на сайті Офісу президента України (ОПУ).

Крадіжку української спадщини російські окупанти називають “евакуацією”. Під цим приводом перед звільненням Україною Херсона росіяни вивезли 15 тис. унікальних творів мистецтва: ікони, прикраси, зброю з обласного краєзнавчого музею. Із Севастополя в Росію музейні експонати планують вивозити за цією ж схемою.

“Найважливіше завдання цивільної оборони — евакуація населення, матеріальних і культурних цінностей у безпечні райони. Воно вирішується як завчасно в мирний час, так і при введенні в дію планів цивільної оборони (ЦО)”, — з повідомлення окупаційної влади Криму.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Українські правоохоронці фіксують усю публічну інформацію про викрадені Росією цінності. А їх, за даними журналістів видання “Тексти”, тільки в Ермітажі та Державному історичному музеї Росії 110 тис. Після перемоги у війні Україна має намір звернутися в міжнародні інституції з позовом проти країни-агресора і вимагати повернути всі вкрадені експонати.

“Ми готуємося до того, що після завершення воєнних дій звернемося в міжнародні інститути з підготовленим позовом до Росії з вимогою повернути все викрадене. Ми здійснюємо зараз пошук таких предметів, наскільки це можливо, і фіксуємо їхній перелік”, — заявив виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України в ефірі марафону “Єдині новини” Ростислав Карандєєв.

Те, що Росії не вдається привласнити, вона знищує. Спасо-Преображенський собор в Одесі, Музеї українських старожитностей Василя Тарновського в Чернігові та Григорія Сковороди на Харківщині, половецькі кам’яні скульптури біля Ізюма. Станом на 21 вересня, ЮНЕСКО верифікувало 290 пошкоджень культурних об’єктів України. Значна частина не підлягає відновленню. Полегшити їхню реконструкцію може статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та спадщини під загрозою. До останнього на засіданні в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) організація внесла Софійський собор і монастирські споруди Києво-Печерської лаври, а також історичний центр Львова.

“Окрім ризику прямого нападу, ці об’єкти також уразливі через ударні хвилі, спричинені бомбардуваннями двох міст. Навіть з огляду на численні дії, вжиті українською владою для захисту своїх культурних цінностей, ЮНЕСКО зазначає, що ці два об’єкти спадщини, які мають визначну універсальну цінність, залишаються під постійною загрозою від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року”, — з публікації на сайті ЮНЕСКО.

У січні 2023 року до списку під загрозою додали історичний центр Одеси. А 25 вересня охоронна зона стала ціллю для російських ракет. Наступна в черзі на статус “спадщина ЮНЕСКО під загрозою” — історична частина Чернігова, яка вже кілька разів зазнавала російських атак.

uatv.ua