Наступна книжка Сергія Жадана про війну на Донбасі

 
Культовий український літератор Сергій Жадан представив у Мінську білоруський переклад свого роману «Ворошиловград» про довоєнний Донбас і заявив, що пише нову книжку про війну в цьому регіоні України.

«Важливо про це писати, тому що інформація зараз швидко забувається, спотворюється, маніпулюється. Якщо цього не зробимо ми, то це зроблять за нас»

Перша літературна зустріч із Сергієм Жаданом відбулася в посольстві України в Мінську. Книжка «Ворошиловград» вийшла в Україні 2011 року, вона відразу була визнана книжкою року українською службою «Бі-бі-сі», отримала інші нагороди і обросла багатьма легендами. Тепер вона доступна білоруською мовою в перекладі Віталія Латиша, завдяки видавництву «Логвінов», повідомляє Радіо Свобода.
book_109016_voroshilovgrad
Перші презентації книжки в довоєнному Донецьку і Луганську (радянська назва – Ворошиловград), які контролювалися тоді Партією регіонів, забороняли, але все одно на них приходили сотні людей. Якось її навіть почитав повалений нині президент Янукович і запитав, «чим допомогти автору». Але автор допомоги не попросив.
Роман «Ворошиловград» описує складне, депресивне життя на Донбасі наприкінці 2000-х років, ще до початку російської збройної агресії.

«Я писав цей роман два роки, він для мене дуже важливий, я писав про мою малу батьківщину, сам я з Донбасу, з Луганської області. Моя книга – подяка людям, рз якими я ріс, які мене вчили. Цей роман – спогад про довоєнний Донбас, і я впевнений, що Донбас повернеться в Україну», – сказав письменник на зустрічі в Мінську.

Зараз Сергій Жадан часто буває в рідному Донбасі, на неокупованій території живуть його батьки, родичі, вчителі.

«Зараз я пишу роман про війну. Я постійно буваю на Донбасі і вважаю, що страшенно важливо про це писати, тому що інформація зараз швидко забувається, спотворюється, маніпулюється. Якщо цього не зробимо ми, то це зроблять за нас», – сказав Жадан читачам у Мінську.

16230043_ak_large
 
Жадан зазначив, що він дуже шанобливо ставиться до своїх земляків, громадян України, які залишилися на окупованій території, вважає їх заручниками, за винятком тих, хто взяв до рук зброю, і сподівається на швидке звільнення окупованого регіону, повернення туди мирного життя.
Читайте також: В Україні екранізують “Ворошиловград” Жадана
 

«Я пишу про біженців, переселенців, адже в Україні триває війна, незважаючи на мінські домовленості, гинуть люди, військові і цивільні громадяни України. І ми, письменники, їздимо туди, в тому числі щоб привезти гуманітарну допомогу, шукаємо спонсорів. Переселенці з Донбасу, яких зараз близько мільйона, тільки в Харківській області 200 тисяч, – це дуже сумно, вони живуть у нестабільності, вони не влаштовані, вони хочуть повернутися додому. І тому я не сприймаю закликів відгородитися від окупованих територій, які іноді звучать у Києві, ці землі потрібно повернути в Україну», – переконаний Сергій Жадан.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал