Нападнику на британського письменника Рушді висунули звинувачення в підтримці Хезболли

Чоловіку, звинуваченому у скоєнні нападу на письменника Салмана Рушді у 2022 році, Хаді Матару додатково висунули звинувачення у підтримці бойовиків Хезболли.
Як пише ua.news, про це повідомляє BBC.

26-річному жителю Нью-Джерсі Хаді Матару, якого підозрюють у замаху на вбивство британсько-американського письменника Салмана Рушді, інкримінують надання матеріальної підтримки ліванському терористичному угрупованню «Хезболла». Про це стало відомо з оприлюдненого 24 липня звинувачення.
Федеральні звинувачення були висунуті через кілька тижнів після того, як Матар відхилив пропозицію прокуратури, згідно з якою його засудили б до меншого терміну ув’язнення, якби він визнав себе винним.

Адвокат Матара Натаніель Бароне повідомив, що його клієнт планує не визнавати себе винним за новими звинуваченнями.
«Ми плануємо ревно і гарячково захищати його в цих питаннях», — сказав Бароне, додавши, що його клієнт наголошує на своїй невинуватості за всіма висунутими проти нього звинуваченнями.

Після нападу на письменника Салмана Рушді, що стався 12 серпня у Нью-Йорку, Матара тримають під вартою без права внесення застави. В обвинувальному акті йдеться, що Матар намагався надати «матеріальну підтримку та ресурси» Хезболлі, знаючи, що це терористична організація. Проте в документі не вказано, які докази пов’язують його з групою.

Західні країни, Ізраїль, арабські країни Перської затоки та Ліга арабських держав визнали Хезболлу терористичною організацією.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Британський письменник індійського походження Салман Рушді видав роман «Сатанинські вірші» у 1988 році. Рушді вважав, що іслам потребує трансформації та оновлення, тож роман був своєрідним протестом проти ісламу як «релігії, яка вбиває». Саме тому після його публікації у світі спалахнули протести проти автора. Деякі мусульмани вважають «Сатанинські вірші» богохульством, тому роками погрожували Рушді вбивством. За фізичне знищення письменника було призначено нагороду в $3 млн.

Нагадаємо, лауреат Букерівської премії Салман Рушді виступав на заході в Інституті Чатокуа, штат Нью-Йорк. Він мав прочитати лекцію про свободу творчості, коли чоловік із залу вибіг на сцену та напав на нього. Письменник отримав ножове поранення в шию, його гелікоптером доставили до місцевої лікарні. Підозрюваного в нападі одразу ж затримали.

Британський письменник індійського походження Салман Рушді перебував в лікарні на апараті ШВЛ після того, як напередодні на нього під час виступу в Нью-Йорку було скоєно напад.

Пізніше британського письменника Салмана Рушді, на якого у США напали під час виступу на сцені, відключили від апарату штучної вентиляції легень.