«Найстаріша у світі»: у Туреччині знайшли мозаїку віком 3,5 тисячі років

У провінції Йозгат, що в центральній частині Туреччини, археологи знайшли унікальну мозаїку віком 3,5 тисячі років.

Як інформує hromadske.radio, про це повідомляє видання Arkeolojik Haber.

«Наукові дослідження встановили, що знайдена мозаїка є першою у світовій історії, тобто найстарішою у світі. Форма мозаїки також це доводить, оскільки вона досить примітивна», — повідомив керівник управління культури та туризму провінції Йозгат Хусеїн Чітчі.

Мозаїка складається з 3147 каменів, її розмір — 3×7 метрів. Її знайшли на місці розкопок Ушакли Хьойюк, що в провінції Йозгат. Датують мозаїку 1500 роками до н.е.

«Мозаїка хеттського періоду. Нам відомо про подібні мозаїки в Греції. Але ми вважаємо, що ця мозаїка старша за віком від вже відомих», — розповів керівник археологічних розкопок, науковець з Пізанського університету Анаклето Д’Агостіно.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Археологічні розкопки у провінції Йозгат розпочали у 2012 році. У 2015 році тут знайшли унікальну клинописну табличку віком 3 тисячі років, на якій згадується богиня Іштар, яку вважали покровителькою родючості, любові, війни.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії мистецтв КНУ імені Тараса Шевченка Геннадій Казакевич каже, що про відкриття мозаїки доби хеттів журнал Antiquity писав ще у 2018 році.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.