Найдорожчий рукопис єврейської Біблії експонують у Тель-Авіві перед аукціоном у Нью-Йорку

Одна з найстаріших єврейських Біблій (ТАНАХ), що практично повністю збереглася до наших днів, була представлена ​​публіці в Тель-Авіві і експонуватиметься ​​в музеї єврейського народу протягом тижня до аукціону в Нью-Йорку у травні.

Кодекс Сассуна, названий на честь його найвідомішого власника, Девіда Соломона Сассуна, який помер у 1942 році, був написаний у 10 столітті або, можливо, наприкінці 9 століття і містить 24 книги Біблії на івриті, включаючи Тору, Пророків та інші писання. Цей ТаНаХ складається з переплетеного рукопису (відсутні лише 12 аркушів). Він також містить уривки грецькою та арамейською мовами і знаходиться у винятковому стані збереження.

Рукопис зник більш ніж на 500 років після руйнування синагоги в Макісіні (нині Маркада на північному сході Сирії), в якій вона знаходилася, перш ніж знову з’явитися у 1929 році.
Також вважається, що рукопис передує Ленінградському кодексу, ранній збереженій копії тексту єврейської Біблії цілком, і датується початком 11 століття.

У повідомленні аукціонного будинку зазначено, що кодекс Сассуна був показаний публіці лише один раз, кілька десятиліть тому, і тепер він виставлений на огляд перед тим, як бути проданим на аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку приблизно за 30-50 мільйонів доларів, що потенційно робить його найдорожчим рукописом, що колись був проданий на аукціоні.

Розпродаж має відбутися у травні, під час класичного сезону весняних розпродажів, організованого гігантами галузі у Нью-Йорку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

jewishnews.com.ua