Найдорожчу картину в світі продають з молотка за допомогою блокчейн технології

Найдорожчу у світі картину –  малюнок Леонардо да Вінчі “Спаситель світу” (Salvator Mundi) продадуть на аукціоні у вигляді невзаємозамінних токенів (NFT).

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на The Art Newspaper.

Історик, документаліст і автор книги “Останній Леонардо” Бен Льюїс створив з картини да Вінчі NFT-токен.

Зазначається, що “Спаситель світу” – одна з найбільш копійованих картин Леонардо да Вінчі.

Тривалий час картина була у власності Безіла Кловіса Хендрі-старшого, який володів Луїзіанською металургійною компанією.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2005 році “Спаситель” був проданий на аукціоні St. Charles Gallery всього лише за $1175. А в результаті Хендрі отримав на руки близько 700 доларів США.

У 2017 році скандальна картина була продана на аукціоні Christie’s у Нью-Йорку за рекордні $450 мільйонів, ставши найдорожчим в світовій історії твором мистецтва.

Відомо, що Люїс очікує продати NFT-токен за $450 млн у криптовалюті Ethereum на аукціоні у Великій Британії на Великодні вихідні. Планується, що доходи від продажу NFT підуть частково Льюїсу та сім’ї Хендрі.

“Якщо він не буде проданий, я хочу хоча б привернути увагу до божевільних ексцесів і несправедливості на арт-ринку, де родини, що не усвідомлюють складності арт-ринку, продають родинні реліквії за невеликі гроші й не отримують комісійних за перепродаж, коли робота виявляється “сплячою” (термін арт-ринку для невідкритої і недооціненої картини старих майстрів – ред.)”, – йдеться у заяві Льюїса.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.