«Наїзд» на Український культурний фонд. Що насправді відбувається за кулісами?

11 березня 2021 року Ярослав Железняк (партія Голос) перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики у своїй публікації в мережі фейсбук https://www.facebook.com/zheleznyak.y/posts/2825644767695006 заявив про те, що звернувся до НАБУ та до Державної аудиторської служби України з вимогою перевірити, як саме Український культурний фонд виділяв гроші з «антиковідного» фонду. На його думку, певні грантові заявки погоджувались з порушеннями.

Варто відзначити, що вже сьогодні, 24 березня, має відбутися конкурс на посаду виконавчого директора, за результатами якого ми дізнаємось ім’я наступного керівника Українського Культурного Фонду. На даний час керівником УКФ є Юлія Федів. Цікавим збігом є те, що саме 11 березня УКФ на своєму офіційному сайті розмістив інформацію   https://ucf.in.ua/news/11_03_2021  про затвердження 13 кандидатів на посаду керівника УКФ, серед яких є пані Юлія Федів, і в цей самий день народний депутат Ярослав Железняк зробив таку публічну заяву.

Передувала даній події інша подія, а саме 10 березня публічне звинувачення від Спілки Концертної Індустрії України (http://uciu.org/ucf_notice) до УКФ, в якому сказано про порушення конкретних грантових угод та умов їх погодження, наприклад «Грантова угода №3ORG21-25363 від 01.12.2020 року Грантоотримувач: ФОП Карналлі Алла Михайлівна Код ЄДРПОУ: 2910905402 Програма: Культура в часи кризи: інституційна підтримка (додатковий конкурс) ЛОТ: ЛОТ 2 «Візуальне мистецтво» Сума договору: 496 894 гривні 41 копійка. В якій виявлено порушення про те що дата державної реєстрації суб’єкта господарювання, що вказана в договорі, не відповідає публічним даним ЄДРПОУ та вимогам наказу УКФ, та про те, що Основний вид діяльності організації-заявника згідно КВЕД згідно з публічними даними ЄДРПОУ не відповідає вимогам наказу УКФ та пп.1 п.4 Порядку використання коштів…»

У відповідь на такі звинувачення УКФ на своєму офіційному сайті 15 березня о 14:03 оприлюднив публікацію (https://ucf.in.ua/news/15-03-2021) «Офіційна позиція УКФ щодо публікації Спілки концертних індустрій України», в якій було сказано: «Фонд вважає за потрібне надати роз’яснення з приводу анонімної публікації на сайті, що належить новоствореній Спілці концертних індустрій України (СКІУ). Невідомий автор припускається логічної помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів за певними типами та видами витрат. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою. Ми діємо в межах вимог чинного законодавства та визначеного переліку нормативно-правових актів, які мають бути погодженими зі сторони головного розпорядника коштів – Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) та затверджені Наглядовою Радою Фонду. Наказ формалізує довгий процес погодження документу».

Пізніше, 16 березня, на свої сторінці у мережі фейсбук, депутат від партії Голос Ярослав Железняк оприлюднив інформацію про проведену сумісну зустріч з чинним керівником УКФ Юлією Федів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В даній публікації пан Ярослав відзначив про таке: «знову про Український культурний фонд. Сьогодні провели конструктивну зустріч з виконавчою директоркою УКФ Yuliia Fediv. Пройшлися по кейсам виділення грантів з фонду підтримки культури під час пандемії, які викликають питання». В кінці публікації побажав успіхів такими словами «P.S. Враховуючи, що в УКФ тривають вибори виконавчого директора, то передав пані Юлії підтримку та побажання успіхів від всіх, хто за останні дні дзвонив, писав та позитивно відгукувався про її роботу». Цікавим є одночасна зміна позиції народного депутат за менш ніж тиждень, про що він повідомив у даній публікації такими словами «Ну а я у свою чергу, вже кілька днів як відкликав свої заяви до НАБУ та Аудиторської служби, оскільки одразу побачив готовність Фонду визнавати наявність прогалин, виправляти їх та працювати над тим, аби такі кейси не виникали у майбутньому».

Але, попри відкликання відповідних заяв, спеціалізовані правоохоронні органи наділені автономією щодо прийняття рішень про вчинення будь-яких процесуальних дій, отже керівництво УКФ найближчим часом може бути викликане на допит а діяльність УКФ за останні 3 роки може бути прискіпливо перевірена.

Цей публічний конфлікт викликав реакцію представників культури, в тому числі і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, який 17 березня на своїй публічній сторінці у мережі фейсбук повідомив про таке : «Саме зараз Наглядова Рада УКФ проводить установче засідання, на якому розглядається питання підготовки виборів виконавчого директора УКФ, у зв’язку із закінченням контракту з Юлією Федів. Давайте розмежовувати: аудиторська перевірка – це аудиторська перевірка. Вибори – це вибори. Одне не повинно впливати на характер проведення іншого. Важливо, щоб емоційний градус дискусії не впливав ні на конкурс, ні на кандидатів, ні на Юлію Федів, як одну з достойних і сильних претендентів. Процес обговорення кандидатур на керівника/керівницю УКФ відбуватиметься публічно у межах прозорого та незалежного конкурсу. Бажаю удачі Юлії та кожному заявнику). Головне, що ми усі разом на стороні культури».

13 березня на своїй сторінці у мережі фейсбук висловилась відома політикиня, пані Ірина Подоляк, зазначивши про таке: «У мене на думці, що нам дуже бракує емпатії, мудрості і відповідальності. Найближчим часом відбудеться конкурс на призначення виконавчого директора Український культурний фонд  – інституції, до створення якої я мала безпосередній стосунок, і яка є чи не найспроможнішою у сфері культури. Трирічний контракт Yuliia Fediv , яка разом з командою збудувала Фонд, закінчився, і у законі, на жаль, нема норми про можливість його продовження без конкурсу на ще один термін. Тут співвласник “Stereo Plaza” Максим Шульженко, від імені нікому невідомої Спілки концертної індустрії України, виступив з листом про “порушення” УКФ при розподілі бюджету інституційної підтримки, які зводяться до того, чому одним “дали”, а іншим “не дали”, чому дали якомусь нещасному ФОПу на “унітаз”, а не дали умовній українській АВВА, бо вона АВВА. Така сама ситуація, як пан Томіленко виступає від імені Спілки журналістів України проти санкцій, під які підпали 112, ЗІК і NewsOne. Старе, як світ, звинувачення ображених, які вміють нападати, торпедувати, звинувачувати інших, але не брати жодної відповідальності за свій власний бізнес і за своїх людей. Однозначно, для того, щоб мати стійкі інституції, саме зазначені проблеми слід мати у фокусі і Комітету з питань гуманітарної політики, і Міністерству, і Кабміну, і окремим депутатам, як Ярослав Железняк, які “прокидаються” лише тоді, коли на культурі можна “хайпанути”. Дуже підозріло невчасно, Ярославе, саме під час конкурсу. Де ти був два роки? Хоч раз цікавився діяльністю інституції? Хоч одну людину з двадцяти Голос делегував у надважливий гуманітарний комітет? Натомість, делегував аж двох у Комітет з податкової політики, один з яких ти…»

Закінчуючи свою публікацію, пані Ірина написала про таке: «А Yuliia Fediv зичу витримки, стійкості і дякую, що не забрала документи з конкурсу, і просто – дякую».

Але такі слова пані Ірини не мали великого впливу на прийняття рішення Юлією Федів, оскільки вже 23 березня 2021 року Федів заявила, що зняла свою кандидатуру з конкурсного змагання, вказавши про таке:  «Я вирішила не брати участі в конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ.

Позаду – три роки побудови одного з перших державних фондів. Створювати інституцію з нуля – це надзвичайний досвід. Ми будували УКФ на цінностях належного врядування, відкритості та довіри, і це об‘єднало команду, відгукнулося спільноті та принесло свій результат.

УКФ – це, в першу чергу, прекрасна команда ціннісних, відданих справі людей, які вмотивовані змінювати країну на краще. Я щиро вдячна кожній і кожному з вас. Без вашого професіоналізму, чесності та самовідданості наш результат був би неможливим. Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене, як діючої директорки. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігає кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою: зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері.

Дякую спільноті за потужну підтримку впродовж трьох років і особливо останніх складних тижнів. Для мене це є свідченням того, що ми виконали одне із основних завдань, яке УКФ під моїм керівництвом ставив собі як середньострокову стратегію дій, – сформувати довіру спільноти до держави.». Публікацію Юлі прокоментували майже 400 разів.

Отже, постає питання, наскільки публічні заяви окремих політиків впливають на незалежність проведення тих чи інших конкурсів на високі посади в органах державної влади? Історія з УКФ та публічними заявами депутата Ярослава Железняка призвела до зміни рішення Юлії Федів продовжувати свою публічну карєру.

 

Андрій Хілько, Українська Літературна Газета.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.