Нагороду The Stella Prize отримала документальна книжка про домашнє насильство

Журналістка Джесс Гілл працювала над нею чотири роки.

The Stella Prize – це щорічна австралійська літературна премія, заснована в 2013 році. Нею відзначають книжки будь-яких жанрів, написані австралійськими авторками. Ідею цієї премії запропонували видавці та самі письменниці.

Як повідомляє litakcent.com з посиланням на theguardian.com,  цього року перемогу здобула документальна книжка журналістки Джесс Гілл «Подивись, що я через тебе кою» (See What You Made Me Do). Авторка отримає 50 тисяч доларів США.

Книжка  стала результатом чотирирічної роботи над темою домашнього насильства. Загалом же авторка досліджує цю тему значно довше. Джесс Гілл у своїй книжці фокусується чітко на агресорах. Журі конкурсу називають книжку – надзвичайно потужною і сильною журналістською роботою.

«Домашнє насильство та примусовий контроль позбавляє людей можливість говорити», – каже Джесс Хілл. Вона провела останні роки, намагаючись повернути людям цю можливість говорити.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Гілл вже вигравала дві премії Walklyys, нагороду Amnesty International та три премії Our Watch за тексти про домашнє насильство. Тепер вона може додати до цього списку і The Stella Prize.

У книжці Гілл шукає відповідь на питання, чому чоловіки так чинять, як вони роблять цей вибір та як системи влади дозволяє їм це робити?

Спочатку авторка хотіла показати, через що доводиться проходити людям, що пережили домашнє насилля. Але  згодом зрозуміла, що їй потрібно сфокусуватися на агресорах, на тих, хто чинить насилля.

 «Це була  глибока кроляча нора, – розповідає вона в інтерв’ю The Guardian. – Мені довелося розкопати стільки речей – упереджень і стереотипів, –  а ще довелося боротися з великим гнівом щодо того, що чинять ці хлопці».

Журі премії відзначає, що книжка не просто показує проблему, а й пропонує рішення для можливих реформ. А письменниця сподівається, що нагорода дозволить більшій кількості людей дізнатися про книжку і прочитати її. Зрештою, сподівається авторка,  щось можна буде змінити на краще.