На Житомирщині провели мистецький флешмоб до 150-річчя Лесі Українки

У Новограді-Волинському на Житомирщині, де нині триває міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» до 150-річчя Лесі Українки, провели мистецький флешмоб: написали українським скорописом монолог Мавки з Лісової пісні, який декламували під музичний супровід сопілки.

Участь у флешмобі взяли майже 50 осіб, повідомляє ukrinform.ua.

Вони виконували мелодії, відібрані свого часу Лесею Українкою спеціально для «Лісової пісні».

«Леся Українка заповіла всі ці мелодії грати соло, без оркестрового супроводу і без штучного аранжування. Вона прагнула, аби музичний супровід її твору був максимально подібний до гри сільських музик, до їхнього стилю виконання, який вона прагнула запам’ятати та відтворити», – пояснила заступник директора образотворчого відділення з навчально-виховної роботи Школи мистецтв Новограда-Волинського Світлана Легензова.

«Леся Українка – наша славетна землячка, пам’ятаємо про неї, вивчаємо її творчість. Я граю на сопілці мелодії, відібрані спеціально для «Лісової пісні», яку було створено 110 років тому в Грузії. Це ніби подорож на машині часу: грати сьогодні те, що звучало в часи Лесі Українки», – поділився враженнями виконавець музичної частини флешмобу, сопілкар Владислав Назарук.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Викладач відділення духових інструментів Школи мистецтв Новограда-Волинського Микола Гулевич відзначає зростання зацікавленості серед дітей та молоді до навчання гри на сопілці.

«Сопілка як музичний інструмент невід’ємний від побуту українського народу. Особливо популярною гра на сопілці була серед пастухів. Нині спостерігається відновлення інтересу до цього музичного інструмента, гри на ньому активно навчають в дитячих музичних школах. Це неважко й корисно. По-перше, вік ранній – від 5-ти років. По-друге, це добре для легенів, профілактика захворювань», – розповів Гулевич.

Майстерклас з українського скоропису провів викладач Одеського художнього фахового коледжу ім. Грекова Віктор Гуменюк. Нині педагог та його учні працюють над збіркою творів Лесі Українки, де її твори українською, англійською та німецькою мовами будуть написані скорописом.

Як повідомляв Укрінформ, у Новограді-Волинському на Житомирщині 23-25 липня проходить міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела», приурочене до 150-річчя Лесі Українки. В неділю, 25 липня, у місті презентують книгу та короткометражний біографічний фільм «Шляхами Лесі».

Українська письменниця, перекладачка, фольклористка, культурна діячка Леся Українка (справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 року у Звягелі (нинішній Новоград-Волинський). Віднедавна відвідати Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки можна онлайн.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.